Hoelang blijft wijn goed? Praktische tips voor de houdbaarheid van wijn

Zeer oude wijnen met stof naast elkaar in een wijnkelder.

Tegenwoordig worden veel wijnen geproduceerd om binnen relatief korte tijd gedronken te kunnen worden. Daarmee wordt dan vaak bedoelt binnen in ieder geval 2 jaar. Toch zit er op elke wijn een houdbaarheidsdatum. Niet letterlijk op de fles aangegeven, maar wel qua jaargang of bijvoorbeeld wanneer je de fles al geopend hebt. In dit blog geef ik je tips over de houdbaarheid van wijn, zowel bij een gesloten of een geopende fles en vertel ik kort iets over bewaarwijnen.

Hoelang kun je een geopende fles wijn bewaren

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: je hebt je fles wijn wonderbaarlijk niet in een keer opgedronken en wilt graag weten of je hem meteen kunt weg mieteren of dat er nog mogelijkheden zijn om je wijn de volgende avond of ergens anders in de week nog te kunnen drinken. Graag geef ik je een aantal tips om optimaal je fles wijn tot mooi glasbak product te ontwikkelen, zonder dat je de inhoud door de gootsteen hebt moeten gooien.

  • Check de soort wijn: hoe meer zuur en tannines de wijn heeft, hoe langer je hem kunt bewaren.
  • Algemeen: 3 tot 5 dagen na openen. Vaak kun je witte wijn net wat langer bewaren dan rode wijn. Gemiddeld kun je witte wijn 4 tot 5 dagen bewaren en rode wijn 3 tot 4 dagen.
  • Rekken: je kunt de houdbaarheid rekken door een vacuümpomp of kurk te gebruiken. Te veel zuurstof kan namelijk voor oxidatie zorgen. Dit heeft een negatieve invloed op smaak.
  • Wijnklimaatkast: wil je zowel voor een langere houdbaarheid van je witte als rode wijn zorgen, kies dan voor een wijnklimaatkast. Je kunt deze namelijk op verschillende temperaturen instellen.
  • Koelkast: zet je wijn, ongeacht wit of rood, in de koelkast. De chemische reacties die kunnen ontstaan na openen van de fles wordt hierdoor vertraagd. Let bij rode wijn wel op dat je hem, voordat je gaat drinken, weer even uit de koelkast haalt om even op temperatuur te komen.
  • Port: port is een sterkere soort ‘wijn’. Deze kun je gemiddeld tot een maand bewaren. Hoger alcoholpercentage speelt hierbij een rol.
  • Proef: vooral proeven! Smaakt je wijn niet meer lekker, helaas pindakaas. Weg ermee!
  • Laatste tip: heb je geen vacuümpomp of andere gadgets in je keuken? Probeer dan eens om je wijn in een plastic fles te gooien. Knijp er vervolgens in, zodat de zuurstof uit de fles gaat. Dit ziet er misschien niet zo charmant uit, maar zo zit er zo min mogelijk zuurstof bij de wijn, wat kan bijdragen aan de houdbaarheid en de smaak.

Hoelang kun je een gesloten fles wijn bewaren

Het klinkt simpel; een gesloten fles kun je langer bewaren dan een geopende fles. Toch kun je een gesloten fles niet voor altijd bewaren. Er zijn omstandigheden die het bewaarproces positief beïnvloeden, maar over het algemeen worden wijnen geproduceerd om snel te kunnen drinken. Zuurgraad, alcoholpercentage de hoeveelheid restsuikers en hoeveelheid tannines spelen een belangrijke rol. Onderstaand een klein overzicht wat je misschien wat houvast kan geven:

Frisse witte wijnen1 tot 2 jaar
Fruitige (lichte) rode wijnen1 tot 2 jaar 
Volle, houtgerijpte witte wijnen2 tot 4 jaar
Volle rode wijnen2 tot 6 jaar
Dessertwijnen2 tot 10 jaar

Bewaarwijnen

Wanneer je graag wijnen in je wijnkelder of iets dergelijks wilt bewaren of verzamelen, is het handig om te weten waar je op moet letten. Een bewaarwijn is een wijn dit beter wordt met de jaren in tegenstelling tot andere wijnen die gemaakt worden om gelijk gedronken te worden. Een bewaarwijn moet dus eigenschappen en kwaliteiten bevatten, waardoor hij verder kan rijpen in de fles. Niet alle wijnen zijn dus goed om te bewaren. Bijvoorbeeld:

  • De kleur: bepaalde rode en witte wijn zijn gemaakt om te bewaren. Rosé nagenoeg nooit.
  • De regio waar de wijn vandaan komt, vaak de klassieke wijngebieden als de Bordeaux en Piemonte, maar ook Italiaanse gebieden als Chianti of Barolo.
  • De gebruikte druifsoort: bij rode wijnen heeft de invloed van de schil een grote rol. Vaak geldt hoe dikker hoe beter.
  • De prijs: voor een goede bewaarwijn wordt over het algemeen een hogere prijs gevraagd.
  • Het merk: de meeste merkwijnen zijn niet bedoelt om te bewaren.
  • De wijnmaker: de wijnmaker kan tijdens het proces bijvoorbeeld meer tannine toevoegen aan de wijn, waardoor het bewaarpotentieel toeneemt. Ook kan een wijnmaker sulfiet gebruiken om de houdbaarheid van de wijn te verlengen. Dit staat nagenoeg altijd op het etiket vermeldt.
  • De afmeting van de fles: over het algemeen zijn het geen kleine flessen, aangezien dit het rijpingsproces van de wijn negatief beïnvloedt.
  • Geen garantie: ondanks dat het nog aan alle eisen voldoet kun je alsnog een ‘slechte’ bewaarwijn in handen hebben. Dit omdat ze niet precies kunnen zeggen wat er precies in de fles gebeurt tijdens het rijpingsproces.

Voorbeelden van potentieel goede bewaarwijnen op basis van druifsoort

Rood

  • Pinot Noir
  • Tempranillo
  • Merlot
  • Cabernet Sauvignon
  • Zinfandel
  • Syrah/Syraz
  • Grenache
  • Nebbiolo
  • Georgische Saperavi
  • Aglianco
  • Argentijnse Malbec

Wit

  • Riesling
  • Sauvignon Blanc
  • Chardonnay
  • Viognier
  • Chenin Blanc
  • Hunter Valley Sémillion

Hoe kun je wijn het beste bewaren?

Of je nu je wijn voor een aantal jaar in je kelder wilt leggen of je wilt hem de week erna drinken, je kunt rekening houden met het bewaren van je wijn. Hieronder een aantal tips waar je rekening mee kunt houden:

  • Liggend of staand: vooral wanneer je wijn een kurk heeft is het belangrijk om de wijn neer te leggen. Wanneer je de wijn staand bewaart, loop je het risico dat de kurk uitdroogt. De kans dat er dan zuurstof bij de wijn komt, neemt toe. Tenzij je natuurlijk om de dag even op zijn kop draait.
  • Donker of licht: wijn kan niet goed tegen zonlicht. Dit zorgt namelijk voor chemische reacties in de wijn. Vandaar dat de meeste flessen ook van groen of bruin glas zijn gemaakt. Zet je wijnrekje het liefst op een donkere plek.
  • Temperatuur: een kelder of een wijnklimaatkast bieden de beste omstandigheden om je wijn te kunnen bewaren. Mocht dit niet lukken? Is een koele gang of berging ook een goede keuze. Belangrijk is vooral dat ze niet te veel temperatuurverschillen meemaken.
  • Trilling: wijnen houden niet van trillen. Dit zorgt, net zoals zonlicht, ook voor chemische reacties in de wijn. Ik zou je niet kunnen vertellen waarom, maar toch is het zo.

Wanneer is wijn niet meer goed

Hier is eigenlijk maar een antwoord voor: proeven. Wanneer de wijn te zuur smaakt, dan heeft hij waarschijnlijk te veel zuur gevat en kun je hem beter weggooien. Toch is het een kwestie van smaak. Verschillende wijnen kennen ook verschillende fasen in het rijpingsproces. Sommige mensen houden van een wat zuurdere wijn, waar andere liever voor een volle wijn kiezen.

Conclusie 

We kunnen concluderen dat je met veel verschillende kenmerken rekening moet houden. Proeven blijft voor mij hierin de belangrijkste regel. Wanneer iets niet lekker smaakt, ongeacht wat de houdbaarheid volgens de regels zou moeten zijn, verspil dan vooral niet je energie aan die wijn. Tips als een plastic fles gebruiken of een vacuümpomp kunnen je helpen om net even een dagje meer van je wijn te kunnen genieten. Wil je wijn gaan verzamelen en dus bewaren? Dan is het belangrijk om te investeren in een goede kwaliteitswijn en de optimale omstandigheden te creëren, zoals het gebruik maken van een wijnklimaatkast of een mooi plekje in je kelder vrij te maken!

Veel gestelde vragen over de houdbaarheid van wijn

Hoelang kun je een geopende fles wijn bewaren?

Ongeacht je met verschillende zaken rekening moet houden, kun je ongeveer deze richtlijn aanhouden:

  • Rode wijn: 3 tot 4 dagen
  • Witte wijn: 4 tot 5 dagen
  • Port/desserwijn: gemiddeld 1 maand
Hoe weet je of wijn nog goed is?
Door te proeven. Wanneer de wijn zuur smaakt, kun je ervan uitgaan dat hij geoxideerd is. Vaak proef je het verschil wel, aangezien je de wijn waarschijnlijk 2 of 3 dagen geleden al geproefd hebt. Je kunt er vaak wel vanuit gaan dat de smaak na 1 dag al is veranderd.
Waarom staat er geen houdbaarheidsdatum op een fles wijn?

Dit heeft vaak te maken met de kurk die op de fles zit. De kurk heeft invloed op de smaak van de wijn. Soms kan het zijn dat de smaak negatief beïnvloed wordt, waar het bij een zelfde soort wijn niet het geval is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *