De laatste tijd komen er veel vragen over hoe je nu het beste een kaasplank samenstelt in combinatie met wijn. Er zouden veel do’s en don’t bestaan over deze combinatie. Zoals ik in mijn andere blogs ook probeer te doen, ga ik proberen met niet te veel poespas informatie te geven over hoe je nu het beste wijn met kaas kunt combineren, waar je op moet letten en hoe je een lekkere kaasplank kunt samenstellen. Smakelijk kaas!

Voorbereiding: kaasplank tips

Er bestaan enorm veel opties wanneer het gaat over wijn en kaas. Aangezien er veel kazen bestaan en natuurlijk ook veel verschillende wijn soorten. Maar er zijn wel een aantal richtlijnen die het makkelijker zouden kunnen maken om een keuze te maken. 

 • De afkomst: je zou kunnen letten op het gebied of land waar zowel de kaas als de wijn vandaan komt. Vaak wanneer een product uit hetzelfde gebied komt is het een goede combinatie.
 • De smaak: je wilt dat de smaken ‘overeenkomen’. Dat wil zeggen dat de een niet veel overheersender moet zijn dan de ander. Wanneer je bijvoorbeeld een stevige rode wijn neemt, valt bijvoorbeeld een brie al snel weg. Kies je voor een romige kaas en je neemt dan een frisse wijn, kan het romige het overnemen van de frisheid van de wijn etc.
 • De kip of het ei: dan heb je nog de keuze, kies je eerst je wijn of eerst de kaas? Wanneer je bijvoorbeeld een uitgesproken smaak hebt wat betreft kazen is het bijvoorbeeld verstandig om eerst je kazen te kiezen. Want wanneer je bijvoorbeeld een bepaalde wijn erg lekker vindt, maar die combineert dan goed met een kaas wat je totaal niet lekker vindt, is dat natuurlijk zonde.
 • Experimenteer: ik ben er zelf een groot voorstander van. Over smaak valt niet te twisten past hier dus goed bij. Er kan wel van alles beschreven worden over de perfecte combinaties, maar uiteindelijk gaat erom dat je iets lekker vindt ja of nee. Het kost misschien even wat tijd, maar de perfecte gelegenheid om verschillende kazen en wijn te proberen.

Welke kaas bij witte wijn

Witte wijn is over het algemeen de beste wijn om te combineren met kaas, moet ik onze Franse ober geloven. Dit komt met name door het uitgebreide en gevarieerde assortiment. De keuze is dus reuze. Om toch een richtlijn te hebben, onderstaand een tabel van combinaties die goed samengaan. Aan jou verder de taak om dan je favoriet te kiezen of dat nu de wijn is of de kaas. Ik heb vooral de wat vaak voorkomende kazen en wijnen gekozen, zodat je niet naar een speciaalzaak hoeft en eventueel gewoon bij de supermarkt terecht kan.

KaasSmaakWijn
GeitenkaasFris en zuurSauvignon blanc, Chenin blanc
Blauwe ader kaasZoetMoscato, zoete Riesling
BrieLichtvol, kruidig en frisRiesling, Champagne Brut, Pinot grigio, Sauvignon Blanc, Viognier
CamembertLichtvol, kruidig en frisRiesling, Champagne Brut, Pinot grigio, Sauvignon Blanc, Viognier
Port SalutLichtvol, kruidig en frisRiesling, Champagne Brut, Pinot grigio, Sauvignon Blanc, Viognier
MozzarellaFris en lichtPinot Grigio, Albarino
ManchegoFris Sauvignon Blanc, lichte Verdejo, witte Rioja(persoonlijke favoriet)
Belegen kaasVolVerdejo, Lirac
LeerdammerFrisPinot Gris

Welke kaas bij rode wijn

Zelf ben ik een groot liefhebber van rode wijn en vindt dus zelf al veel dingen smaken bij rode wijn. Toch wil je voorkomen dat de kaas wegvalt of de smaak van de wijn niet tot zijn recht komt. Aangezien rode wijnen over het algemeen wat voller van smaak zijn, kun je dus het beste voor zwaardere kazen gaan.

KaasSmaakWijn
Belegen kaasVol en stevigBordeaux, Piemonte
Oude kaasVol en stevigChianti, Bordeaux, Rioja, Tempranillo
BrokkelkaasVol en stevigRioja, Tempranillo
CheddarStevigShiraz, Chianti, Bordeaux
BrieLichtMerlot
CamembertFruitigPinot Noir
ManchegoComplex en stevigRioja, Tempranillo
Gruyere/EmmentalerVolBarolo, Rhône
LeerdammerLichtBourgogne
ParmezaanVol en stevigChianti, Rioja, Barolo, Amerone
Pittige kaasKruidigShiraz, Cabernet Sauvignon

Welke kaas bij rosé wijn

Over het algemeen wordt rosé met name op een zomerse dag gedronken. Vaak zie je dan ook dat er dan een olijfje bij gegeten wordt met hoogstens wat lichte kazen. Het lijstje van de rosé is daardoor dus ook ietwat minder uitgebreid. 

Rosé Kaas
Druifsoorten: Mourvèdre, Cinsault,Carignan en SyrahKazen met tuinkruiden of knoflook, geitenkaas, cantal of soms zelfs brie.

Welke kaas bij port

Port heeft een ontzettend rijke smaak en ondanks dat hierin ook veel verschillen bestaan is het een uitstekende combinatie met allerlei soorten kaas. Aangezien port zoet is en meestal ook bij het nagerecht wordt gedronken of zelfs na het eten, is het belangrijk om niet met port te beginnen wanneer je daarna ook nog wijn wilt drinken. Port komt dus meestal als laatst. Ook omdat port vaak een hoger alcoholpercentage bevat dan wijn. Uitzondering is natuurlijk wanneer je verschillende soorten port gaat drinken, maar goed dan wissel je meestal ook niet meer naar iets anders.

KaasSmaakPort
BrokkelkaasVol en stevigVintage port
Blauwe ader kaasZoetPort (rood of wit)
CheddarStevigPort (rood of wit)
Rijpe CamembertZoetPort (rood of wit)

Waar moet je op letten bij het samenstellen van een kaasplank in combinatie met wijn

Er zijn verschillende punten waar je op kunt letten tijdens het samenstellen van je kaasplank. Sommige klinken misschien logisch, maar wordt toch vaak vergeten. Zoals je hierboven misschien wel is opgevallen is dat je verschillende kanten op kunt en dat je ook niet heel snel iets verkeerds kunt doen:

 • Smaak: probeer vooral een inschatting te maken voor welk publiek je een kaasplank samenstelt. Niet alleen met de kazen, maar ook met de wijn. Zijn het voornamelijk rode wijndrinkers, let dan op dat je niet te veel lichte kazen op de plank hebt. Maakt het niet zoveel uit, mix dan vooral en geef advies bij de wijn die er gedronken wordt.
 • Temperatuur: zorg ervoor dat de kazen op kamertemperatuur geserveerd worden. Wanneer ze te koud zijn, komen de smaken minder tot zijn recht. Zorg bij witte wijnen dat ze gekoeld zijn en de rode wijnen op kamertemperatuur. De wat zwaardere rode wijnen mogen zelfs al in de decanteerkaraf.
 • Comfort: waar je misschien denkt dat normaal bestek ook voldoende is voor je kaasplank, zou je het misschien wel eens mis kunnen hebben. Kaasmessen kunnen namelijk bijdragen aan het comfort van het snijden, maar zeker ook aan de smaak. En het ziet ook nog eens leuk uit.
 • Volgorde: de volgorde van het eten van de kaas, maakt, zoals je boven kunt lezen, wel degelijk uit. Wanneer je gasten hebt, kun je starten met een korte uitleg. Je begint met lichte en zachte kazen, dan komen de half harde kazen en als laatst de harde en pittige kazen. Wanneer het niet uitmaakt wat de volgorde is en je wilt gewoon lekker snoepen, houdt er dan rekening mee dat de wijn invloed kan hebben op de smaakbeleving.
 • Hoeveelheid: mijn motto is meestal; liever te veel dan te weinig, maar ik kan me voorstellen dat je het ook niet te gek wilt maken. Het voordeel is wel dat kaas meestal lang te bewaren is. Om toch een graadmeter te geven zou je je aan deze hoeveelheid kunnen houden:
  • Kaasplank als hoofdgerecht: +/- 200-250 gram kaas per persoon
  • Kaasplank als dessert: +/- 80-100 gram per persoon

Toevoegen aan je kaasplank

Buiten de kazen heb je vaak ook andere lekkernijen op je kaasplank liggen. Dit is niet alleen leuk voor het oog, maar kan ook nog eens een functie hebben. Hieronder een paar voorbeelden:

 • Brood: brood is niet alleen lekker, maar kan ook de smaak wat neutraliseren. Dit geldt natuurlijk ook als je kiest voor crackers of toastjes. Wanneer je niet te snel vol wilt raken is het niet handig om stokbrood te nemen, kies dan eerder voor een cracker/toastje.
 • Noten: kies voor naturel noten of licht geroosterde noten. De vettige aardse smaken gaan goed samen met kaas, maar zeker ook met wijn.
 • Zoet: zoet gaat erg goed samen met kaas. Denk hierbij bijvoorbeeld aan; vijgenjam, stroop of andere confituur. Maar vijgenbrood of ander gedroogd fruit is ook een goede keuze.
 • Fruit: het meest gekozen fruit is druiven. Het frisje kan voor wat lucht zorgen bij toch wel de zwaarte van de kazen. Vooral een erg goede combinatie met brie of camembert.

Conclusie

Het samenstellen van een kaasplank in combinatie hoeft dus helemaal niet moeilijk te zijn. Houdt rekening met de combinaties zachte kazen en witte wijn en harde kazen met rode wijn en over het algemeen kan port met alle soorten kaas. En alles wat ertussenin zit is goed! Wees vooral niet te bang om zelf dingen uit te proberen en nieuwe smaken te gaan ontdekken. Het is een maatstaf om je een bepaalde richting op te sturen, zeker wanneer je niet alleen voor jezelf een keuze moet maken. Je kunt er altijd voor kiezen om alsnog advies in te winnen bij een kaasboer, de kazen zijn vaak hoger van kwaliteit en je krijgt advies. Goede voorbereiding is vaak het halve werk. Veel kaasplezier!

Veel gestelde vragen over kaas en wijn combineren

Welke wijn met welke kaas?

De richtlijn is ongeveer: lichte wijnen met zachte kazen en zwaardere volle wijnen met harde kazen. Een voorbeeld hiervan zou kunnen zijn brie in combinatie met Sauvignon Blanc of een lekkere Pinot Grigio. Waar een oude cheddar of brokkelkaas goed gaat met een stevige Rioja of Cabernet Sauvignon.

Hoeveel kaas voor een kaasplank?

Wanneer je kaas als hoofdgerecht serveert houdt dan rekening met ongeveer 200 – 250 gram per persoon. Als de kaasplank als dessert wordt geserveerd dan is 80-100 gram per persoon voldoende.

Is port een goede combinatie met kaas?

Een match made in heaven. Door de rijke en zoete smaak van de port komen de kazen goed tot zijn recht. Vooral de blauwe ader kazen en de harde kazen zijn een goede combinatie. Toch zie je dan ook de lichte kazen en port goed samen kunnen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *