Wijnproeverij voor thuis: 3 manieren voor een gezellige avond!

Wijnglazen en wijnflessen op een tafel waarbij mensen een glas met rosé erin omhoog houden.

Je bent van plan om een wijnproeverij te organiseren bij je thuis, maar merkt toch dat het een grotere uitdaging blijkt te zijn dan verwacht. Je wilt dat je gasten kunnen genieten van de wijn en met een fijn gevoel naar huis gaan. Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. In onderstaand blog vertel ik je graag meerdere manieren om je wijnavond te organiseren en natuurlijk tips om het vooral niet te moeilijk te maken voor jezelf. Het gaat uiteindelijk om een gezellige en ontspannen avond!

3 manieren om je wijnproeverij te organiseren

Grof gezegd zijn er 3 manieren om te starten met de organisatie. Nu klinkt dat best zwaar, maar het hoeft niet moeilijk te zijn. Het is belangrijk om een aantal basispunten op een rijtje te hebben. Wanneer ik dit heb toegelicht, wordt het waarschijnlijk ook wat makkelijker om jouw manier te kiezen:

  • Publiek: is het een grote groep vrienden? Vriendinnen? Collega’s? Dit kan natuurlijk al een bepaalde richting geven. Wil jij ‘gewoon’ een gezellige avond met vrienden of is het een wat onbekender publiek? 
  • Wat is het budget: van tevoren een budget afspreken kan helpen bij je selectie. Dit zet veel wijnen vaak al buiten spel en bepaalt of je naar de supermarkt kan gaan of toch beter naar een slijterij.
  • Welke soort wijn: meestal zit er een opbouw in de wijn. Zo begin je vaak met wit en eindig je met rood. Maar misschien wil je alleen maar verschillende witte wijnen proeven of juist alleen rode. Hier kun je ook alweer een specifieker richting in gaan.
  • Thema: spreek een thema af met je gasten. Ga bijvoorbeeld op zoek naar verschillende wijnen uit hetzelfde land of misschien zelfs streek. Ook leuk om je hapjes hier dan ook op aan te passen!
  • Druifsoort: wat ik zelf vaak doe, is een druifsoort kiezen. Ik zoek uit waar de druifsoort vandaan komt en in welk land dat dan is. Vaak komt een druifsoort voor in verschillende landen. Zo kun je ineens een wijn uit Californië hebben en uit Frankrijk, maar dan met dezelfde druifsoort.

Zelf samenstellen

Dit is misschien wel de manier die het meest tijd kost, maar je wel de meeste ruimte geeft om de bovenste punten toe te passen. Vooral als het allemaal niet zo precies hoeft te zijn en je gewoonweg wat nieuws wilt proberen. Spreek een budget af met je gasten of bepaal zelf wat je eraan wilt uitgeven en ga op zoek. Vaak helpt het wel om een thema te kiezen om je niet helemaal te verliezen in alle mogelijkheden. Daarentegen leer je automatisch wel meer over wijn en word je snel beter in het beoordelen van verschillende soorten flessen. Vind je het leuk om bijvoorbeeld een scoreformulier of proefnotitie te hebben? Dan heb ik mijn eigen wijnliefde.nl proefformulier voor je!

Een wijnpakket bestellen

Online is er echt genoeg te vinden wat wijnproeverijen betreft. Dit zijn vaak specialisten die verschillende wijnen bij elkaar selecteren en jij kunt die dan in zijn geheel bestellen. Het uitzoekwerk is dan al voor je gedaan. Het risico dat je wijnen drinkt die je niet zo lekker vindt is er natuurlijk altijd. Daar is ook een proeverij voor. Het leuke aan deze pakketten vind ik dat je ook wijnen ertussen krijgt, waar je misschien zelf niet zo snel op zou zijn gekomen. Verder in het blog kun je mijn lijst van beste wijnproeverij pakketten vinden.

Wijnproeverij aan huis

Als laatste de wijnproeverij aan huis. Dit is vaak ook wel de duurste variant. Je huurt iemand in die voor jou op pad gaat om verschillende wijnen uit te zoeken en deze dan met uitleg en al bij je thuis te komen serveren. Ik zou zelf niet zo snel kiezen voor deze optie als het vooral gaat om een ‘casual’ avondje, maar voor bijvoorbeeld een teamuitje/activiteit is dit een mega leuk idee. Vaak zie je ook dat je online varianten hebt, waar je dus op je eigen tempo de proeverij kunt volgen, aangezien deze van tevoren al is opgenomen. Je bestelt dan de wijnen via hen en gaat aan de slag.

De 5 beste wijnproeverij pakketten

Zoals ik hierboven al benoem, kun je als je tijd wilt besparen kiezen voor een samengesteld pakket. Dit bespaart tijd, maar kost vaak wel iets meer geld. Tenzij er een leuke aanbieding tussen zit. Ook zul je misschien sneller een wijn drinken die je zelf niet zo snel zou zijn tegengekomen.

#1 Wijn Wine Wein

Wanneer je op deze site komt, kun je kiezen uit best wel wat verschillende proeverijen. En waarom hij bij mij op nummer 1 staat, is omdat het een uitgebreid pakket is. Zo zitten er meestal 5 wijnen in het pakket met een thema, bijvoorbeeld: Europa of wereldwijnen. En daarbij zit het volgende erbij inbegrepen:

  • Wijnkaarten: meer uitleg over de wijnen uit jouw gekozen pakket
  • Proefformulieren: hier kun je je wijn een score geven
  • Aroma wiel: hier kun je, zoals het woord al zegt, verschillende aroma’s op terug vinden
  • Wijn – spijs hulp: tips welke hapjes of eten je erbij zou kunnen voegen
  • Een vergelijkingskaart: zo kun je bepalen of een wijn licht of vol is. Dit kun je ook gebruiken bij anderen wijnen.

Een andere leuke toevoeging vind ik dat ze om de 6 weken van assortiment veranderen. Zo heb je telkens de kans om iets nieuws te proberen.

#2 Wijnproeverij box

Wat ik leuk vind aan deze plek, is dat er veel variatie is. Zo kun je een wijnpakket bestellen met niet alleen wijn, maar bijvoorbeeld ook Port. De prijzen liggen ook wat meer uit elkaar, zodat je in je budget nog wat kunt schuiven. Zo kun je bijvoorbeeld een mini wijnpakket kiezen met 3 verschillende wijnen, maar ook uitgebreide pakketten van 6 verschillende wijnen. Ook hier krijg je alles meegestuurd wat nodig is voor je proeverij. Denk aan: handleiding, proefformulieren, wijnbeschrijving en proefcirkel. Zij komen overigens ook bij je thuis om de wijn proeverij voor je te verzorgen.

#3 La bodega ‘87

Verschillende categorieën kun je op deze website terugvinden. Van grote tot kleine proeverijen, gesorteerd op land of gelegenheid. Zij sorteren hun pakketten wat specifieker. De kosten van de pakketten zijn enigszins hetzelfde. Zo betaal je voor een klein wijnpakket gemiddeld 45 euro en een groot 90 euro. Zij zetten ook bij elk pakket voor hoeveel personen het pakket is en krijg je er ook alle formulieren bij geleverd.

#4 Wijnbeurs

Een nummer 4 positie, aangezien zij geen uitgebreid wijnproeverij pakket verzorgen. Hij belandt toch in deze lijst, aangezien we wel een breed scala aan wijnpakketten hebben. Ze hebben pakketten gesorteerd op land en soort wijn. De prijs verschilt dus ook, maar je krijgt er geen formulieren of iets dergelijks bij. Wanneer je een wijnavondje wilt organiseren, maar wilt tijd besparen om zelf op zoek te gaan naar wijnen, is dit een goede optie. Verschillende soorten wijnen bij elkaar.

#5 Neleman biologische wijnen 

Ook bij Neleman kun je wijnpakketten krijgen en geen volledige proeverijen. Hij staat toch in mijn lijst, omdat het leuk kan zijn als je een thema-avond wilt organiseren. Neleman heeft namelijk uitsluitend biologische en organische wijnen. Dus als je van experimenteren houdt en nieuwe dingen, passen deze pakketten misschien wel bij jou. Ik moest er zelf wel even aan wennen, maar vond het echt heel leuk om eens wat anders op tafel te zetten. Het risico dat niet iedereen het lekker vindt, loop je wel. Maar aan de andere kant, waren er ook gasten die het juist erg konden waarderen.

Wijnproeverij aan huis

Ben je op zoek naar iemand die thuis bij jou een wijn avond komt verzorgen? Dan helpen onderstaande sites je misschien wel verder op weg. Aangezien het natuurlijk ook afhankelijk is waar je woont en welke mogelijkheden er zijn:

Conclusie

Of je nu zelf op ontdekking wilt gaan tijdens het organiseren van je wijnproeverij of je geeft het toch liever uit handen, zijn er een tal van mogelijkheden. In de basis altijd belangrijk om je publiek goed te kennen, het budget te weten en de reden van de wijnavond ready te hebben. Deze misschien voor de hand liggende zaken, kunnen je al enorm op weg helpen tijdens het organiseren van jouw wijnproeverij.

Heb je vragen of wil je graag advies over het samenstellen en/of organiseren van jouw wijnproeverij? Neem gerust contact met me op via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *