Op zoek gaan naar een goede wijn is al een hele opgave op zich. Er zijn zoveel verschillende wijnen te krijgen bij verschillende soorten aanbieders dat ik me kan voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. En daarentegen over smaak niet te twisten. Kijk vooral wat je belangrijk vindt bij het kiezen van een wijn. Ik kan niet bepalen wat jij als individu het lekkerste gaat vinden, maar ik kan wel advies geven op basis van verschillende punten waar een goede wijn aan kan voldoen, zoals bijvoorbeeld prijsklasse, waar je de wijn kunt kopen en bij welke gelegenheid je de wijn het beste kunt schenken. Zo heb ik een top 5 gecreëerd van in dit geval de beste primitivo wijnen (deze specifieke keuze kan je misschien ook al op weg helpen) en natuurlijk mijn eigen ervaring met deze primitivo wijnen.

De 5 beste Primitivo wijnen

Onderstaand de 5 beste Primitivo wijnen op basis van criteria, zoals smaak, klant beoordelingen, uiterlijk van de fles en prijsklasse. De indeling van mijn review zal opgedeeld zijn in twee delen, eerst over de smaak vervolgens de klantenbeoordeling op basis van de Vivino app en reviews van de desbetreffende klanten van de leveranciers en als laatst natuurlijk de prijsklasse. Vervolgens zal ik ook mijn eigen ervaring delen over de smaak, bij welke gelegenheid te schenken en of ik hem zou aanbevelen natuurlijk! Naast mijn review over de desbetreffende primitivo wijnen zal ik onderaan het artikel meer informatie geven over bijvoorbeeld land van herkomst, soort druif en eventuele weetjes over de specifieke wijn. 

#1 Riporta Primitivo

Het uiterlijk zegt zeker niet alles, maar qua etiket design heeft deze wijn al een mooie voorsprong. Het is al een lust om naar te kijken. De smaak van deze wijn wordt omschreven als zoet zwart fruit en kersen, maar je zou ook wat kruidige tonen kunnen ervaren. Hij heeft een volle smaak, maar zeker niet te zwaar. Een goede wijn om bijvoorbeeld te drinken bij zachte kazen, maar laat je zeker niet weerhouden om deze wijn ook eens te proberen bij zoute hapjes of zelfs een hoofdmaaltijd zoals een pasta. 

Op de Vivino app/site krijgt deze wijn 3,8 van de 5 sterren. Veel klanten geven een extra ster vanwege de prijs/kwaliteit verhouding. Ook scoort deze wijn goed vanwege de houdbaarheid. Hiermee wordt bedoeld dat de wijn zowel bij direct openen van de wijn, als na een dag open te hebben gestaan, nog steeds goed te drinken is. 

Mijn review

Deze riporta wijn zou ik zeker aanraden en vertel jullie graag waarom. Ik moet eerlijk zeggen gevoelig te zijn voor het uiterlijk van een fles. Ergens vertelt het mij dat iemand moeite heeft genomen tijdens het ontwikkelen ervan, maar nogmaals dit zegt natuurlijk niet alles. Bij het openen rook ik gelijk het fruitige van de wijn, wat ik zelf altijd erg prettig vind. Hij was het na openen al goed te drinken, maar vond hem zelf de dag erna krachtiger van smaak. Omdat ik zelf graag gegrilde groentes eet, koos ik ervoor om dit te combineren. Een goede keuze al zeg ik het zelf! Mijn advies hierin is dat ik zeker zelf ook op ontdekkingstocht zou gaan om te proeven wat jij zelf een lekkere combinatie vindt. Daar is deze wijn namelijk echt goed voor te gebruiken. Zelf zou er niet snel voor kiezen om ‘te zwaar’ eten te combineren. Daar is voor mij deze wijn net niet krachtig genoeg voor.

#2 Solenne Negroamaro Primitivo

We starten bij het eerste wat je ziet en dat is de fles zelf. Een stuk klassieker dan de riporta primitivo, waarbij het label beige van kleur is met zwarte en rode sierlijke letters. De smaak van de wijn wordt omgeschreven als het fruitige van de zwarte kers, braam en pruim en tonen van vanille en chocolade. Hij heeft een medium smaak en er wordt geadviseerd om deze wijn te schenken bij vleesgerechten en de wat zwaardere pastagerechten. Ook niet onbelangrijk om te weten is dat deze wijn een ‘blend’ wijn is. Dat wil zeggen dat zowel de primitivo druif als de negroamaro druif in deze wijn terug te vinden is. 

Op de Vivino app/site krijgt deze wijn 4,2 van de 5 sterren. Een stukje hoger dan de Riporta primitivo. Belangrijke punten die omschreven worden om tot deze score te komen zijn; het is een goede borrelwijn, toegankelijk, niet te ingewikkeld en hierbij scoort deze Solenne Negroamaro wijn goed op prijs/kwaliteit verhouding.

Mijn review

Deze Solenne Negroamaro staat natuurlijk niet voor niets op nummer 2. Ondanks dat dit label een hele andere sfeer heeft, vind ik het een luxe uitstraling hebben. Ik laat zowel de Riporta primitivo, als deze wijn graag op tafel staan. Tijdens het openen van de fles kwamen ook bij deze wijn de aroma’s goed vrij en rook ik voornamelijk het fruit en de vanille. Ik proefde zelf een zuurtje bij de eerste slok, terwijl toen ik hem dronk na ongeveer 30 minuten openen, deze minder aanwezig was. Mijn advies: ondanks dat hij geadviseerd wordt om bij vlees te eten, zou ik hem zeker ook adviseren bij een borrelplankje met kaas en parmaham en hierbij mag voor mij een paar olijfjes zeker niet ontbreken! Ga je toch voor een vleesgerecht, laat de wijn dan eerst even een tijdje open staan. Dan is hij toch wat voller van smaak. 

#3 Primitivo di Manduria ‘Ronco di Sassi Riserva’

Deze fles valt zeker ook onder de noemer klassieke uitstraling. Een goudkleurig label, met zwarte en rode sierlijke letters. De smaak van de wijn wordt omschreven als complex, stevig, kruidige toetsen met aroma’s van tabak, zwart fruit en eikenhout. Het is een vollere wijn dan de twee bovenstaande wijnen. Deze primitivo wijn wordt geadviseerd te drinken bij rundvlees, pasta, lam en gevogelte. 

Op de Vivino app/site krijgt deze wijn 4,1/5 sterren. Belangrijke punten die omschreven worden om tot deze score te komen zijn; het is een krachtige en stevige wijn, hoge kwaliteit, wel wat aan de duurdere kant, de smaak blijft lang in de mond hangen en hij heeft een egale en donkere kleur. 

Mijn review

Ik heb gekozen om deze wijn op nummer 3 te zetten vanwege verschillende redenen. De prijs ligt gemiddeld een stukje hoger en ook de verkrijgbaarheid is iets minder toegankelijk als de bovenstaande wijnen. Ook is dit een stevige wijn, die je misschien minder snel open maakt. Toch een waardige nummer 3 positie. Tijdens het openen van de fles komen de aroma’s je gelijk tegemoet. Wat mij betreft zeker geen onaardige belevenis. Vooral de kruidige tonen van de wijn waren primair. Bij het proeven merkte ik gelijk het verschil in alcoholpercentage, die bij deze wijn hoger ligt en de kracht van deze wijn proef je dan ook gelijk in je mond. Na de wijn ongeveer 30 minuten even te laten ademen krijg je wat mij betreft een nog betere ervaring!

Mijn advies: dit is zeker geen wijn om ‘even’ tussendoor te drinken. Zeker de moeite waard om een lekker gerecht uit te kiezen en de tijd te nemen om te genieten van deze wijn. Kies wel voor een stevig gerecht, zoals rundvlees of lam of wat stevigere kazen. Kies je voor vegetarisch, ben dan lekker gul met het gebruiken van kruiden. 

Alternatief: Riporta Primitivo Di Manduria

Aangezien bovenstaande wijn iets lastiger te verkrijgen is, ben ik op zoek gegaan naar een leuk alternatief. Deze Riporta Primitivo komt uit een ander wijnhuis als de nummer 3 positie, maar uit dezelfde wijnstreek; Di Manduria. Een van de bekendste wijnstreken van Italië. Het uiterlijk van de fles komt overeen met de nummer 1 positie, alleen met andere kleuren. Weer een leuke fles dus! 
Laten we hier vooral even in gaan op de verschillen, aangezien dit een alternatief is voor de ‘Ronco di sassi’ van hierboven. Deze wijn heeft na decanteren ietwat meer de smaak van zoethout/drop en heeft een wat zoetere smaak. Verder is deze wat lichter van kleur en maar liefst 0,5% minder alcoholpercentage. Op de Vivino app/site krijgt deze wijn 4 va de 5 sterren en scheelt hierin dus ook niet zo veel met de bovenstaande wijn. Belangrijke punten die omschreven om tot deze score te komen zijn; stevige, ronde wijn, goede prijs/kwaliteit verhouding, plezier om naar te kijken en makkelijk te serveren voor een uiteenlopend gezelschap.

Mijn review

Wat mij betreft een goed alternatief voor de ‘Ronco Di Sassi’. De verschillen die mij met name zijn opgevallen zijn dat deze wijn wat minder zwaar is en daardoor ook wat makkelijker is te combineren met andere gerechten, zoals bijvoorbeeld groentegerechten. Wil je toch voor een zwaardere primitivo wijn gaan, zou ik voor de nummer 3 gaan. Het zit met name is het prijsverschil en de verkrijgbaarheid van beide wijnen.   

#4 Dopio Passo Primitivo

Beginnend bij het uiterlijk van de fles, zien we ook weer een wat klassieke uitstraling. Dit keer met iets meer symbolen op het etiket. Leuk voor het oog is het zeker. Deze wijn wordt omschreven als een fruitige wijn, met name zwart fruit met tonen van specerijen en zoethout. Over het algemeen komt het grotendeels overeen met de bovenstaande wijnen. Logisch ook want het zijn allemaal primitivo wijnen. Hierbij komt het zwarte fruit wel wat meer naar voren. Het is ook een stevige, zachte en ronde wijn, maar zou wat minder body hebben dan de bovenstaande wijnen. Deze wijn wordt geadviseerd te nuttigen bij de barbecue, harde kazen en wild gerechten. Op de Vivino app/site scoort deze wijn 4 van de 5 sterren. Belangrijke punten die omschreven worden om tot deze score te komen zijn; een echte allemansvriend, goede balans tussen zoet en zuur, mooie prijs/kwaliteit verhouding. 

Mijn review

Deze Dopio Passo krijgt een waardige nummer 4 positie en ik vertel natuurlijk graag waarom. De aroma’s die vrijkomen bij het openen van deze fles, zijn zeker vergelijkbaar met de bovenstaande wijnen, echter iets minder dominant en fruitiger. Een mooie rode kleur in je glas, maar ietwat lichter dan bijvoorbeeld de Ronco Di Sassi. De eerste slok heeft ook wat meer een zuurtje en je proeft dat het alcoholpercentage lager ligt bij deze wijn. Aangezien ik vooral kon terugvinden dat deze wijn lekker is bij vleesgerechten, ging ik graag op onderzoek naar alternatieven. Probeer deze wijn bijvoorbeeld eens met een lasagne of groente uit de oven! Echt een top combinatie als je het mij vraagt. Mijn voorkeur gaat uit naar een ietwat zwaardere rode wijn, maar deze wijn is zeker te schenken bij een uiteenlopend gezelschap, vandaar dat deze wijn niet mag ontbreken in dit lijstje! 

#5 Oro Italiano Primitivo Puglia

Gouden, sierlijke letters met hier en daar een krul op het etiket. Een luxe uitstraling, wat je nieuwsgierig laat zijn naar de inhoud. Heel veel anders dan bovenstaande wijnen wordt deze wijn niet omschreven. De overheersing van het zwarte fruit, de tonen van vanille en chocolade. Hierbij voert de kers en soms ook wel de aardbei de boventoon. Een waardige primitivo. Deze wijn wordt geadviseerd bij het eten van een tapasplankje, gegrild vlees en groenten. De eerste wijn waarbij groenten wordt geadviseerd. Een pluspuntje wat mij betreft. Op de Vivino app/site krijgt deze wijn 3,9 van de 5 sterren. Belangrijke punten die worden omschreven om tot deze score komen zijn; het is een toegankelijke wijn, niet al te complex, goede prijs/kwaliteit verhouding en een soepele en fijne afdronk. 

Mijn review

Wat een top wijnen staan in dit lijstje en al zeker voor deze prijzen. Ook deze wijn was een genot om uit te proberen. Het is zelfs moeilijk om geen tweede fles te openen. De toegankelijkheid van deze wijn is groot. Dit komt met name doordat hij niet te zwaar is en hij dus wat makkelijker wegdrinkt. Bij het openen van de fles met name een kers – en aardbeien geur wat je tegemoetkomt. Doordat deze wijn niet te zwaar is, is de combinatie met groente, pasta’s met tomatensaus en andere lichtere gerechten een top combinatie. Ik zou adviseren deze wijn dan ook niet te schenken bij de zwaardere gerechten, maar kiezen voor de lichtere varianten. Of natuurlijk lekker bij de borrel! 

Wat is Primitivo wijn?

Primitivo wijn is wijn die gemaakt wordt van de Primitivo druif. Vroeger werd deze druif vaak alleen gebruikt om andere soorten wijn te versterken van smaak en was op zichzelf dus geen wijn. Vandaar ook dat Primitivo wijnen over het algemeen krachtige wijnen zijn die veel smaak bevatten. Alleen maar fijn dat deze wijn zijn eigen podium heeft gekregen. De Primitivo druif heeft een donkere kleur en heeft een gemiddelde zuurgraad. Hij bevat een gemiddelde hoeveelheid tannine, maar doordat deze druif in een zonnig klimaat groeit, blijft hij toch soepel. De smaak van de wijnen die van deze Primitivo druiven wordt gemaakt is voornamelijk; fruitig (zwart fruit, zoals bramen, kers en aardbeien), drop en specerijen zoals vanille en tabak. De Primitivo is dus een rode wijn, waarbij met een lager alcoholpercentage de wijn soepel en sappig smaakt. Wanneer de wijn wat hoger in alcoholpercentage zit kan hij wat zwaarder en zoeter smaken. 

Waar komt primitivo wijn vandaan?

De primitivo wijnen/druiven komen vooral uit Italië. Zoals je misschien bovenstaand ook al hebt gelezen komen de druiven uit de wijnstreek Puglia. De druif komt oorspronkelijk uit Kroatië en is rond de 19e eeuw naar Italië gehaald. In Puglia heeft de wijn ook al verschillende namen, dus waar het voorheen misschien een ‘underdog’ wijn was, wordt hij nu graag geschonken. Andere gebieden waar de Primitivo druif voorkomt is onder andere Californië. Hier valt de druif onder de naam ‘Zinfandel’. Heel lang bestond er de discussie waar de druif nu van oorsprong vandaan kwam, vooral omdat deze druif veel overeenkomsten kent. De druiven zijn dus broertjes van elkaar, maar door de kleine verschillen toch een andere naam, maar kan het tijdens het proeven van de wijn overeenkomsten in smaak bevatten. 

Wijn & eten 

We hebben het hierboven natuurlijk al benoemd, maar alsnog benoem ik graag in zijn algemeenheid waarbij Primitivo wijn het beste geschonken wordt. Want laten we eerlijk zijn wijn en eten is bijna niet van elkaar te scheiden. Ook ben ik van mening dat we vaak ook combinaties uit mogen proberen om erachter te komen wat we zelf graag hebben. Maar ik zet graag de meest gekozen combinatie nog eens voor jullie op een rijtje! 

  • Vlees: barbecue, lamsvlees, rundvlees, gevogelte
  • Groenten: gegrilde groenten met (veel) kruiden
  • (Harde) kazen (mijn favoriet: Spaanse Monchego) 
  • Serveertemperatuur: 16-18 graden
  • Extra tip: houd je van meer fruitige smaken in je wijn? Zet hem dan voor een half uurtje in de koelkast. Kies je liever voor de vollere smaak? Laat hem dan juist voor een half uur open staan op tafel. 

Houdbaarheid

De Primitivo druif is een jonge druif. Er wordt dus geadviseerd om hem dan ook binnen 2 jaar te drinken. Houd je er dus van om wijnen te verzamelen, is deze druif misschien niet de beste keuze. Wanneer je een Primitivo wijn aanschaft, check dan even de jaargang. Deze wijn is namelijk het beste te drinken binnen 2 jaar. Dus om teleurstellingen te voorkomen: gelijk op drinken dan maar! 

Tip: we kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar zou de wijn nu nog niet op zijn na openen en je wilt hem even bewaren, zet hem dan in de koelkast. Hierdoor blijft de smaak iets langer aanwezig. 

Samenvatting over de beste primitivo wijnen van 2024 

Een wijntje kiezen blijft een kwestie van smaak. En is ook van meerdere factoren afhankelijk. Het hangt af van het gezelschap waar je mee bent, de prijs die je wilt betalen, van gerechten die je wilt serveren en ga zo maar door. Wat we wel weten is dat Primitivo wijnen vaak allemansvrienden zijn en je dus weinig risico loopt bij het kopen van deze wijn. Wil je zeker weten dat je de juiste keuze maakt ga dan voor de Riporta Primitivo. Een absolute aanrader! 

Wil je toch wat meer op onderzoek, dan zou ik kiezen om verschillende Primitivo wijnen van de top 5 te proberen. Een leuke proeverij met hapjes erbij en je hebt gelijk een leuke avond. In de winter gaat mijn voorkeur vaker uit naar rode wijnen. Geen straf voor mij dus om deze top 5 te kunnen realiseren.

Veel gestelde vragen over Primitivo wijnen

Wat is Primitivo wijn?
Primitivo wijn is een wijn gemaakt van de Primitivo druif. Hij komt uit de Italië, uit de wijnstreek Puglia. Donker van kleur (rood), krachtig maar soepel van smaak. Een echte allemansvriend.
Hoe smaakt Primitivo wijn?

Over het algemeen fruitig zoals, bramen, kersen en soms tonen van vanille, chocolade, drop en tabak. Krachtig, maar soepel en elegant.

Is Primitivo wijn duur?

Je kunt Primitivo wijn in verschillende prijsklasse krijgen. Over het algemeen zit de prijs tussen de 6 en 11 euro voor een goede prijs/kwaliteitverhouding.

Dit bericht is gepost in Wijnen. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *