Riesling wijn was voor mij altijd een wijn wat erg zoet was en dus vaak niet mijn eerste keuze had. Maar door de jaren heen is deze wijn enorm gestegen in populariteit. Juist door de verschillende smaken en diversiteit. Maar wat maakt deze wijnsoort nu zo speciaal? In dit blog vertel ik graag meer informatie over de druif, maar deel ik maar al te graag mijn top 6 beste Riesling wijnen.

De top 6 beste Riesling wijnen

Bij het uitzoeken van deze wijnen, kwam ik ogen tekort. Het is niet gelogen wanneer ze zeggen dat er een breed scala aan wijnen bestaat. Daarom ben ik op zoek gegaan naar Rieslings die toegankelijk zijn, een goede prijs/kwaliteit verhouding hebben, maar ook een variatie van zowel zoete als droge wijnen. Ik neem hier de klantbeoordelingen mee en zal als tweede mijn eigen ervaringen delen.

#1 Niedermann Riesling

Deze Riesling komt uit Duitsland uit het gebied Rheinessen. Het etiket heeft een simpel design en je ziet gelijk dat het een ‘droge’ wijn is, doordat het er mega groot op staat geschreven. Verder heeft deze fles een schroefdop en geen kurk. Voor de wijnbeleving vind ik dat soms wel jammer, maar qua smaak doet hij zeker niet onder. Over deze wijn wordt het volgende beschreven: licht, soepel, fris en fruitig met smaken van perzik, peer en appel. Ook zou hij een lichte bruis hebben en een klein zoetje. Op Vivino scoort deze wijn 3,6 van de 5 sterren. Voornamelijk vanwege de prijs/kwaliteit verhouding en de toegankelijkheid van de wijn. Een goede wijn voor bijvoorbeeld een mooie lente dag. 

Mijn review

Een waardige nummer 1 positie en ik vertel graag waarom. De grootste reden is met name de prijs/kwaliteit verhouding. Wil je een lekkere wijn die niet te zwaar is en bij een groter publiek in de smaak zal vallen? Dan zit je met deze wijn goed. Ook kent deze wijn vaak leuke aanbiedingen, waardoor je nog een centje kunt besparen. Maar het gaat natuurlijk vooral om de smaak. Ik sluit me volledig aan bij het fruitige van de wijn en als pluspunt: deze wijn is zeker niet te zoet. Hij is lichtgeel van kleur en hij ruikt niet zozeer fruitig, maar meer wat gronds. Je kunt hem bij verschillende gerechten serveren, zoals bijvoorbeeld lichte pasta’s, gegrilde groente en gevogelte. Zwaarder of gekruider eten zou ik in dit geval niet adviseren.

#2 Karl Pfaffman Riesling

Ook deze wijn komt uit Duitsland, maar dan uit het gebied Pfalz. Een mooi strak zwart etiket. Het geeft een luxe uitstraling. Ook deze fles heeft een schroefdop en geen kurk. Altijd handig om te weten. Over deze wijn wordt het volgende omschreven: fris met een goede zoet/zuur balans. Veel verschillende soorten fruitsmaken en de mineralen zijn ook goed te proeven. De fruitsoorten die met name genoemd worden zijn: perzik, peer, appels en passievrucht. De smaak van fruit blijft lang hangen en het zure overheerst niet. Op Vivino scoort deze wijn 4 van de 5 sterren.

Mijn review

Goed, ik houd zelf wel van stevige wijnen. En deze wijn is ten opzichte van de Niedermann ietwat zwaarder. Bij het openen van de fles komen de fruitgeuren je tegemoet en vaak is het dan zo: wat je het eerst ruikt proef je ook. Als liefhebber van de passievrucht ben ik erg blij met deze wijn, maar doordat hij wat zwaarder is toch een nummer 2. De balans tussen zoet en zuur proef je en dat maakt het een aangename wijn.  Goede combinatie met vis! Een grote tip is wel, zorg ervoor dat deze wijn goed gekoeld geserveerd wordt, dan is hij op zijn lekkerst!

#3 Riesling Grand Cru Ollwiller Vieil Armand Alsace

Deze wijn komt uit de Franse Elzas. Een wat Middeleeuws etiket als ik het zo mag noemen met sierlijke letters en kleurgebruik. Deze fles heeft een kurk en kan dus een andere wijnbeleving met zich meebrengen. Over deze wijn wordt het volgende omschreven: fris, stevig, vol, citrus, perzik en honing. Ook wordt de smaak van mineralen en bloesem genoemd. Op Vivino scoort deze wijn 3,9 van de 5 sterren. 

Mijn review

Ook dit is een wat vollere en stevigere Riesling. Ik houd ervan! Deze wijn is wel een paar euro duurder dan bovenstaande, maar heeft vaak ook fijne aanbiedingen. De wijn heeft een lichtgele kleur en bij openen is de geur niet te overheersend. Vooral het wat zoetige van de honing en de perziksmaak vond ik naar voren komen. Doordat deze wijn wat zwaarder is, kun je er ook wat zwaarder eten bij combineren. Denk bijvoorbeeld aan pittig eten, zoals Thaise curry, maar ook vette vis en vlees past hier ook goed bij. Deze wijn is ook goed te combineren met een kaasplank, maar check dan wel even welke kazen je het beste erbij kunt serveren.

#4 Peter Michel Riesling

Deze wijn komt ook uit Duitsland met het eerdere genoemde gebied Pfalz. Het gebied is een van de zonnigste gebieden van Duitsland. Dit zorgt voor vollere en rijke wijnen. En dat is deze wijn ook. Het etiket is mooi, simpel en strak en heeft een schroefdop. De wijn wordt omschreven als een frisse en fruitige wijn. De smaken die terug komen zijn: appel, limoen, grapefruit en lentebloesem. Deze wijn is nog niet beoordeeld op Vivino, maar maakt het dus des te uitdagender voor mij.

Mijn review

Weer een vollere wijn, maar toch ook weer anders. Bij openen van de wijn ruik je de frisheid gelijk. Daarmee bedoel ik dat hij niet muf ruikt. Wanneer er gesproken wordt over ‘lentebloesem’ of iets dergelijks vind ik dat altijd wel spannend, aangezien ik niet altijd weet wat ze ermee bedoelen. De frisheid en het fruitige is iets wat ik zeker eruit kan halen. Voor mij is het de grapefruit die het wint. Gelukkig houd ik hier zelf erg van. Toch is het verschil met de bovenste dat pittig eten e.d. niet per se een goede combinatie is. Houd je van sushi, zalm of lichte curry? Dan is deze wijn zeker het proberen waard.

#5 Dr. Loosen Blauschiefer Riesling

De wijnen van Ernst Loosen zijn een van de bekendste/beroemdste wijnen uit Duitsland. Deze wijn komt uit de Moezel. Blauschiefer is een blauwe leisteen, waar deze druiven op verbouwd worden. Kon dus niet ontbreken in mijn lijst. Een nummer 5 positie, omdat hij wel wat duurder is dan de gemiddelde Riesling die ik omschreven heb, maar zeker de moeite waard om eens te proberen. De fles is niet te missen wanneer het over het etiket gaat. De naam staat er namelijk heel groot op. Aangezien het een van de bekendste wijnen zijn, stelt hij ook niet teleur. De wijn wordt omschreven als: vol, fris, zuurtje en blijft lang hangen. Op Vivino scoort hij 3,9 van de 5 sterren.

Verkrijgbaar bij Gall & Gall of Albert Heijn!

Mijn review

Aangezien er toch wel wat lof wordt uitgesproken over deze wijn, was ik erg benieuwd. De fruitige smaken komen zeker terug en voor mij neemt de citrus smaak het dan over. De zurige smaak is goed in balans. Hij valt voor mij zeker onder de categorie droog, waarbij je nagenoeg geen zoetje proeft. Ook worden bij deze Riesling de mineralen benoemt. Fris is hij zeker en ik zou hem dan ook, ondanks dat hij wat voller is, altijd kunnen drinken. Hiermee bedoel ik dat hij niet per se met eten gecombineerd hoeft te worden. Leuk voor bij de borrel dus! Wanneer je hem toch graag wilt combineren zou ik vis en groenten willen adviseren. 

#6 Armand Schreyer Riesling

Als laatst gaan we weer naar Frankrijk, de Elzas. De Armand Schreyer wordt als een allemansvriend omschreven. Met name vanwege de vele combinaties met eten wat je ermee kunt maken. Ook deze fles heeft een wat Middeleeuws etiket, door het soort van wapen wat ze gebruiken. Deze fles heeft ook een schroefdop en geen kurk. Hij wordt als volgt beschreven: een stevige wijn met verschillende zuren en mineralen. In de geur wat parfum, ananas en limoen. Op Vivino krijgt hij 3,5 van de 5 sterren.

Mijn review

Deze wijn is wat zuurder dan de bovenstaande, dus als je van een zuurtje houdt, is dit zeker de moeite waard. De fruitige smaken liggen wat op de achtergrond, maar zijn wel aanwezig. Wat betreft de geur kan het inderdaad zijn dat hij wat ‘parfumerig’ ruikt. De smaken overheersen ook niet, waardoor hij toegankelijk is voor de misschien wat beginnende proever. Ik vond hem zelf ook zoeter dan de bovenstaande wijnen. Een goede wijn bij verschillende soorten gerechten, goed om mee uit te proberen. Met schelpdieren of kip zit je in ieder geval goed.

De oorsprong van de Riesling

De Riesling komt oorspronkelijk uit Duitsland, vooral in de regio’s Rheingau en de Moezel. Deze regio’s hebben het perfecte klimaat en de ideale grond voor de Riesling druif. De druif houdt van een koele omgeving en je vindt hem met name terug in de heuvelachtige gebieden langs de Moezel en de Rijn. Hier kan de druif langzaam rijpen wat invloed heeft op de smaak van de wijn.

Verder is de grondsoort waar de druif op groeit ook belangrijk. De beste Riesling wijnen komen van wijnstokken die groeien op steile hellingen met een bodem van leisteen. De bodem helpt om de warmte vast te houden, wat bijdraagt aan de rijping van de druif.

Regio’s waar de Riesling druif voorkomt

De oorsprong van de druif ligt dus in Duitsland, maar toen andere regio’s de populariteit van de druif door kregen, werd hij ook op andere plekken verbouwt. Zo kun je de druiven terugvinden op de onderstaande plekken:

  • De Franse Elzas
  • Oostenrijk
  • Noord – Italië
  • Australië
  • Nieuw – Zeeland
  • Verenigde Staten
  • Niet te vergeten: Nederland

De verschillende soorten Riesling wijn

Zoals ik al eerder heb benoemd is de Riesling niet alleen een zoete wijn. Het kan een zeer complexe wijn zijn met uiteenlopende smaken. Om het niet te ingewikkeld te maken, heb ik een onderscheidt gemaakt tussen de zoete en droge wijnen:

Droge Riesling

De droge variant is met name gestegen omdat de vraag naar droge wijnen steeds groter werd. Op dit moment is het de meest geproduceerde variant in Duitsland. Ook in Frankrijk en in Australië is deze variant populair. De volgende kenmerken zijn:

  • Frisse smaak en minimaal restsuiker
  • Aroma’s die je vaak herkent: groene appels, limoen en een strakke en scherpe smaak
  • Het is een veelzijdige wijn. Dit zorgt ervoor dat hij erg goed samengaat met uiteenlopende gerechten
  • De kwaliteit kan, zoals bij dat bij meerdere wijnen geldt, flink variëren. Een duurdere Riesling zou dan ook wel eens de moeite waard kunnen zijn. Daarover later meer.

Zoete Riesling

Nog steeds wordt de zoete variant veel geproduceerd in Duitsland, echter is hij in Oostenrijk en de Elsaz ook favoriet. Kenmerken zijn onder andere:

  • Het hogere suikergehalte: de druiven blijven langer aan de wijnstok zitten om te rijpen. Hierdoor ontstaat een rijpe en fruitige smaak
  • Het past goed bij dessert en pittige gerechten. De zoetheid van de wijn kan het pittige van het gerecht wat temperen.
  • Een zoete Riesling kan net zo verfijnd zijn als een droge

Hoe proef je Riesling wijn en waar moet je op letten

Je kunt wijn lekker vinden of niet, dat klinkt vrij simpel en voor mij ook wel het belangrijkste punt. Het maakt niet uit hoe duur een wijn is of waar hij vandaan komt. Het moet je smaak zijn. Toch zul je met deze korte punten in je achterhoofd de wijn die je drinkt wat meer kunt plaatsen en misschien zelfs waarderen.

De geur

  • Riesling staat bekend om zijn rijke aroma’s. Deze kunnen variëren afhankelijk van waar de wijn is gemaakt en hoe oud hij is.
  • Jonge Rieslings hebben vaak de geuren van groene appels, citrusvruchten en perziken. Naarmate ze ouder worden kunnen de aroma’s gaan veranderen en kun je misschien de geur van honing, noten en gedroogd fruit opmerken.
  • Naast fruitige tonen kun je ook mineralen tonen opmerken. Zoals boven beschreven nemen de druiven de geur en smaak van de omgeving op.
  • Hoe langer de wijn in je glas zit, hoe intenser de geuren kunnen worden.
  • Je ruikt niks van het bovenstaande. Iedereen is anders en dan houd je gewoon vast aan de belangrijkste regel. Lekker of niet lekker!

De smaak

  • Zuur en zoet combinatie. Voor de smaak geldt ook dat jonge Rieslings vaak droger zijn en de oudere zoet. Vaak blijft er toch een mooie balans waardoor ze elkaar niet overheersen.
  • Je zou de smaak van mineralen kunnen terug proeven. Dit ook weer vanwege de opname van het grondgebied.
  • Riesling heeft over het algemeen een lange afdronk. Dat wil zeggen dat hij lang in je mond blijft hangen, nadat je hem hebt doorgeslikt.
  • Textuur: een goede Riesling heeft een rijke en volle textuur. Het voelt bijna romig in je mond, ondanks de hoge zuurgraad.

Hoe kies je een goede Riesling wijn

Voordat je de top 6 gaat bekijken, is het handig om een paar algemene tips en aandachtspunten mee te nemen. Want stel je voor je hebt al een fles gekocht en wilt toch checken of je een goede te pakken hebt. Of je wilt buiten deze top 6 ook weten waar je op moet letten bij het kopen van een fles wijn. Er is namelijk zoveel keuze en de labels soms zo uitgebreid dat je niet weet waar je naar moet kijken.

Etiket

  • Het land van herkomst: ben je opzoek naar een specifieke Riesling uit Duitsland of juist uit Australië? Dan staat dit 99% van de tijd op het etiket, meestal zelfs aan de voorkant.
  • Aanduiding van zoetheid: vaak staat op een fles wel beschreven of je een zoete of een droge te pakken hebt. In de supermarkt hebben ze soms ook een verdeling gemaakt en kun je het daar ook terugvinden.
  • Jaargang: vooral bij een Riesling, kan ook de mate van zoetheid bepalen. Vaak is het hoe ouder de Riesling hoe zoeter.
  • De producent: oke, nu moet je wel al op de hoogte zijn van verschillende wijnhuizen, of je pakt je telefoon er even bij wanneer je in de supermarkt bent, maar meestal is het wel een aanrader om het wijnhuis van de wijn mee te nemen. Als je op internet besteld staat dit er vaak al bij. Sommige wijnhuizen staan namelijk bekend om het maken van Riesling en zelfs misschien ook wel op traditionele wijze. De moeite waard om mee te nemen in je beslissing.

Prijs/kwaliteit

  • Koop lokaal: dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar een fles champagne in Champagne kopen is goedkoper dan ergens anders, maar goed je rijdt natuurlijk ook niet even op en neer naar Frankrijk.
  • Voor een alledaagse wijn hoef je echt niet meer dan 10 euro te betalen. Je vindt al vaak goede Riesling voor ongeveer die prijs of minder. Ben je op zoek naar wat meer complexiteit dan betaal je daar vaak meer voor.
  • Een Riesling levert niet in met de jaren. De smaak verandert echter wel, maar niet altijd in slechte zin. Je kunt een Riesling dus best even bewaren.
  • Kies vooral een wijn die je lekker vindt, daarvoor moet je dus wat experimenteren. Vaak kom je echt wel parels tegen als je verschillende soorten gaat uitproberen.

Conclusie

Rieslingwijn wordt steeds populairder. En ondanks het vooroordeel dat deze wijn meestal zoet is, kun je hem in verschillende soorten en smaken kopen. Over het algemeen wordt de wijn opgedeeld in zoet en droog, waarbij de zoete vaak de wat langer gerijpte soort is. Desondanks is de Riesling een frisse en fruitige wijn die je op allerlei momenten kunt inzetten. Zo zit je met de Niedermann Riesling vaak goed, aangezien het een toegankelijk en frisse wijn is die niet gelijk te intens is. Houd je van (tropisch) fruit, kies dan voor de Karl Pfaffman Riesling. De wijn van Dr. Loosen scoort altijd goed en daarmee speel je misschien wel op safe. Weet je het echt niet? Houd dan vooral de aanbiedingen in de gaten en bestel er meerdere tegelijk, zodat je kunt vergelijken.

Veelgestelde vragen over de beste Riesling wijnen

Wat is de beste Riesling wijn?

De beste Rieslingwijn is de Niedermann. Hij heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding en de smaak is fris, fruitig en toegankelijk. De Karl Pfaffmann is een zeer fruitige wijn en bij de Riesling Grand Cru Ollwiller Vieil Armand Alsace proef je de mineralen goed.

Waar smaakt Riesling naar?

Riesling smaakt over het algemeen: fruitig, goede zoet/zuur balans, mineralen en bloesem. Maar bij de vollere wijnen kun je ook verschillende kruiden terugvinden. Je proeft waar Riesling groeit.

Is Riesling goede wijn?

Waar Riesling in eerste instantie misschien het onder geschoven kindje was, valt de Riesling nu in de topklasse van wijn. Het is een kwaliteitswijn die je in allerlei verschillende soorten kunt vinden.

Dit bericht is gepost in Wijnen. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *