Champagne, de ster van elke feestelijke gelegenheid. Maar wat weten we hier nu eigenlijk over? Is het gewoon een duurdere versie van wijn met bubbels, of zit er meer achter? We duiken in de wereld van champagne, van de herkomst tot de verschillende soorten, zoals blanc de blancs, champagne brut en champagne demi-sec. We ontdekken hoe het gemaakt wordt en hoe je het als een pro kunt proeven. Dus schenk jezelf een glaasje in en ga met ons mee op deze bruisende reis.

Wat is champagne eigenlijk?

Champagne is niet zomaar een mousserende wijn, nee nee. Het is een specifieke soort die afkomstig is uit de Champagne-streek in Frankrijk. Dit gebied is de enige plek ter wereld waar echte champagne gemaakt mag worden. En nee, die bubbelwijn uit de supermarkt telt niet mee, hoe goed die ook smaakt.

Het unieke aan champagne is de zogenaamde “méthode champenoise”. Dit is een speciaal productieproces waarbij de wijn een tweede gisting ondergaat in de fles. Dit zorgt voor de kenmerkende bubbels en de complexe smaak.

Champagne wordt gemaakt van drie druivensoorten: pinot noir, pinot meunier en chardonnay. De verhouding tussen deze druivensoorten bepaalt de smaak van de champagne. Zo kan een champagne brut, demi-sec of zelfs blanc de blancs zijn, maar daarover later meer.

Kortom, champagne is een unieke, mousserende wijn met een complexe smaak, gemaakt volgens een speciaal proces en alleen afkomstig uit de Champagne-streek in Frankrijk. En nu je dit weet, smaakt dat glaasje bubbels op het volgende feestje vast nog beter!

De verschillen

Nu weet je wat champagne is en waar het vandaan komt. Maar wist je dat er ook verschillen zijn tussen de soorten champagne? Nee, het is niet alleen de prijs die varieert. De smaak, het productieproces en zelfs de druiven kunnen verschillen. Laten we eens kijken naar wat deze verschillen precies zijn en hoe ze de champagne beïnvloeden die je uiteindelijk in je glas krijgt. We beginnen met de oorsprong van de drie bekendste soorten mousserende wijnen: champagne, prosecco en cava.

De oorsprong van de drie mousserende wijnen

Oké, laten we eerst eens kijken waar deze mousserende wijnen vandaan komen. Champagne, zoals we al eerder zeiden, komt uit de Champagne-streek in Frankrijk. Geen andere plek op aarde mag deze naam gebruiken voor hun bubbels.

Maar hoe zit het dan met prosecco en cava? Prosecco komt uit Italië, uit de regio Veneto om precies te zijn. En dan is er nog cava, dat is de Spaanse variant van mousserende wijn, voornamelijk geproduceerd in de regio Catalonië.

Wat interessant is, is dat de oorsprong van deze wijnen ook invloed heeft op de gebruikte druivensoorten. Voor champagne zijn dat pinot noir, pinot meunier en chardonnay. Prosecco wordt voornamelijk gemaakt van de glera-druif. En voor cava worden de druivensoorten macabeo, parellada en xarel·lo gebruikt.

De productiemethoden vergeleken

Dus, je vraagt je misschien af hoe deze mousserende wijnen worden gemaakt. Elk heeft zijn eigen specifieke productiemethode.

1. We beginnen met champagne. Zoals eerder gezegd, ondergaat champagne een tweede gisting in de fles, ook wel de méthode champenoise genoemd. Deze techniek zorgt voor die kenmerkende bubbels en complexe smaak in je glas.

2. Dan hebben we prosecco. Hierbij wordt de zogenaamde Charmat-methode gebruikt. Dit betekent dat de tweede gisting plaatsvindt in grote roestvrijstalen tanks in plaats van in de fles. Het resultaat? Lichtere en fruitigere bubbels.

3. Als laatste bespreken we cava. Cava wordt geproduceerd volgens de méthode traditionnelle, die best wel lijkt op de methode die voor champagne wordt gebruikt. Maar let op, de rijpingstijd voor cava is meestal korter dan die van champagne.

Zo zie je maar, hoewel ze allemaal mousserend zijn, hebben champagne, prosecco en cava elk hun eigen unieke productiemethode. Dit resulteert in verschillende smaken en bubbels.

Hoe wordt Champagne gemaakt?

Wil je weten hoe die heerlijke champagne in je glas terechtkomt? Nou, daar gaat een heel proces aan vooraf. Eerst worden de druiven geplukt en geperst. Daarna wordt het sap gefermenteerd in grote vaten. Hierbij verandert de suiker in het sap in alcohol. Dat geeft de wijn zijn alcoholpercentage. Wil je een uitgebreider verhaal lezen over het productie proces van Champagne? Lees dan dit blog over de Champagnestreek eens rustig door.

Blanc de blancs

Blanc de blancs is een soort champagne die uitsluitend van witte druiven is gemaakt. In dit geval de Chardonnay. Deze druif geeft de champagne een lichte, frisse en fruitige smaak.

Maar pas op, laat je niet misleiden door de naam. Blanc de blancs is niet altijd helderwit. De kleur varieert van lichtgeel tot goud, afhankelijk van de leeftijd van de champagne.

Wat deze champagne echt bijzonder maakt, is de complexiteit. Hoewel de eerste slok fris en licht kan zijn, ontvouwt de smaak zich in je mond tot een rijke en romige ervaring. Dit komt door de lange rijping op de gist, een kenmerk van de méthode champenoise.

Het is ook vermeldenswaard dat blanc de blancs vaak langer kan rijpen dan andere soorten champagne. Dit komt door de hoge zuurgraad van de chardonnay druif.

Blanc des noirs

Blanc des noirs is een champagne gemaakt van alleen blauwe druiven. Dat zijn de pinot noir en de pinot meunier, de andere twee druifsoorten uit de Champagnestreek. Deze champagne kan een intensere smaak hebben dan de blanc de blancs. Dit komt door de schil van de blauwe druiven. Die geeft de wijn meer structuur en diepte.

De kleur van blanc des noirs kan variëren van lichtgeel tot goud. Dit hangt af van de leeftijd van de champagne. De smaak is vaak rijk en fruitig, met tonen van rood fruit en specerijen.

Blanc des noirs is perfect voor wie houdt van een vollere en rijkere champagne. Mijn voorkeur gaat uit naar een Blanc des noirs door zijn wat intensere smaken. Ik zou dan ook zeker adviseren dat wanneer je naar een proeverij gaat, eerst een Blanc des blancs te proeven. Dit om te voorkomen dat je al gewend bent aan de intensere smaak van de Blanc des noirs.

Rosé champagne

Rosé champagne, het roze zusje van de traditionele champagne, is net even anders. Het krijgt zijn roze kleur door het toevoegen van een beetje rode wijn aan de champagne. Of, in sommige gevallen, door de schillen van de blauwe druiven langer in het sap te laten weken.

De smaak? Die is vaak fruitig, met tonen van rood fruit zoals aardbeien en frambozen. Maar verwacht niet dat het zoet is. Ondanks de fruitige smaken, is rosé champagne meestal droog, net als zijn witte tegenhanger.

En dan nog iets leuks: rosé champagne is de enige roséwijn die gemaakt mag worden door rode en witte wijn te mengen. Bij alle andere roséwijnen is dit namelijk verboden. Best bijzonder, toch?

Het suikergehalte: van doux naar brut nature

Laten we het eens hebben over suiker. Het suikergehalte in champagne kan variëren van doux (zoet) tot brut nature (droog). En daar zit een hele wereld tussenin.

1. Doux is de zoetste champagne die je kunt vinden. Met meer dan 50 gram suiker per liter is dit echt iets voor de zoetekauwen onder ons. Maar let op, het kan ook snel te zoet worden. Daarom wordt doux vaak als dessertwijn geserveerd.
2. Dan heb je de demi-sec. Dat betekent halfdroog in het Frans, maar laat je niet misleiden. Met 32 tot 50 gram suiker per liter is demi-sec nog steeds behoorlijk zoet. Het is perfect voor bij een taartje of andere zoete hapjes.
3. Nu komen we bij de drogere champagnes. Sec, extra sec en brut bevatten respectievelijk 17 tot 32, 12 tot 17 en minder dan 12 gram suiker per liter. En dan heb je nog de extra brut die 0 tot 6 gram suiker bevat.
4. En dan hebben we de droogste van allemaal: brut nature. Deze champagne heeft minder dan 3 gram suiker per liter. Voor de echte liefhebbers van droge wijnen is dit de beste keuze.

Maar wat betekent dit allemaal voor de smaak? Simpel gezegd, hoe minder suiker, hoe droger de champagne. En hoe droger de champagne, hoe meer je de pure smaken van de druiven proeft.

Het belang van het juiste glas

In eerste instantie kan ik me voorstellen dat vele denken ‘een glas is een glas’, maar voor de smaakbeleving van de champagne kan dit wel een groot verschil zijn. Onderstaand de 3 verschillende soorten glazen met uitleg. Wil je alvast de beste champagne glazen bekijken? Klik dan hier.

1. Laten we beginnen met de klassieke champagnecoupe. Deze brede, platte glazen zijn misschien wel stijlvol, maar ze zijn niet de beste keuze voor champagne. Waarom niet? Simpelweg omdat de bubbels er sneller in verdwijnen dan je ‘proost’ kunt zeggen. En wie wil er nu platte champagne? Niemand, toch?

2. En dan hebben we de flûte. Deze smalle, hoge glazen zijn beter voor het behoud van de bubbels. Maar ze hebben een klein nadeel: ze laten de aroma’s van de champagne niet goed vrijkomen. En dat is jammer, want geur speelt een grote rol bij het proeven.

3. De beste keuze is het tulpglas. Deze glazen hebben een smalle top en een bolle bodem. Hierdoor blijven de bubbels behouden en kunnen de aroma’s goed vrijkomen. Dus als je echt van je champagne wilt genieten, kies dan voor een tulpglas.

Het beoordelen van de kleur

Voordat je je champagne proeft, moet je er eerst naar kijken. De kleur kan je namelijk veel vertellen over de leeftijd en de druivensoort. Jonge champagne is meestal bleekgeel, terwijl oudere champagne een goudkleur kan hebben. Als de champagne roze is, dan weet je dat er rode wijn is toegevoegd of dat de schillen van de blauwe druiven langer in het sap hebben geweekt.

En dan is er nog de helderheid. Een heldere champagne is een goed teken. Dit betekent dat de champagne goed gefilterd is. Als de champagne troebel is, kan dit betekenen dat er iets mis is gegaan tijdens het productieproces. Maar maak je geen zorgen, dit komt zelden voor.

Dus voordat je je glas heft en een slok neemt, neem even de tijd om naar je champagne te kijken. Het is een kleine stap die je proefervaring kan verbeteren.

De bekendste soorten namen in de Champagne

Onderstaand de 8 bekendste Champagne namen. Vooral beoordeeld vanwege de bekendheid en de hoeveelheid dat het gedronken én bezocht wordt.

 1. Moët & Chandon: bekend om hun “Moët Impérial”, deze champagne is synoniem met feest en luxe.
 2. Veuve Clicquot: Hun “Yellow Label Brut” is wereldwijd beroemd, met een perfecte balans tussen kracht en finesse.
 3. Dom Pérignon: dit prestigieuze huis staat bekend om zijn vintage champagnes, waarbij elke vintage een uniek karakter heeft.
 4. Louis Roederer: producent van de befaamde “Cristal”, een champagne die oorspronkelijk gemaakt werd voor Russische tsaren.
 5. Bollinger: Bollinger staat bekend om zijn rijke en complexe stijl, met de “Special Cuvée” als hun vlaggenschip.
 6. Taittinger: Hun “Brut Réserve” is een fijne en elegante champagne, bekend om zijn consistente kwaliteit.
 7. Krug: Krug is beroemd om zijn uitzonderlijke “Grande Cuvée”, een blend van meerdere jaargangen die een complex en vol karakter biedt.
 8. Perrier-Jouët: Dit huis staat bekend om zijn artistieke flair, met hun “Belle Époque” flessen versierd met Art Nouveau ontwerpen

Samenvatting

Champagne, een symbool van feest en luxe, is een sprankelende wijn die exclusief geproduceerd wordt in de Champagne-regio van Frankrijk. Deze wijn is uniek vanwege de “méthode champenoise”, een traditioneel proces waarbij de wijn een tweede gisting ondergaat in de fles, wat resulteert in die kenmerkende bubbels. Nu weten we ook de meest bekende champagnes: Moët & Chandon, Veuve Clicquot en Dom Pérignon. Ondanks dat ze allemaal onder dezelfde naam vallen, verschillende ze allemaal van smaak!

Wil je graag weten welke glazen het beste gebruikt kunnen worden voor wanneer je thuis graag champagne wilt gaan schenken? Check dan zeker even dit blog!

Veel gestelde vragen over champagne

Welke champagne is het beste?

Het kiezen van "de beste" champagne hangt af van persoonlijke smaak. Luxe merken zoals Dom Pérignon, Moët & Chandon en Veuve Clicquot worden vaak hoog gewaardeerd.

Hoeveel soorten champagnes zijn er?

Er zijn verschillende soorten, waaronder:

 • Non-Vintage: Een mix van druiven uit verschillende jaren.
 • Vintage: Gemaakt van druiven van één enkel jaar.
 • Blanc de Blancs: Uitsluitend van witte druiven (meestal Chardonnay).
 • Blanc de Noirs: Gemaakt van zwarte druiven (zoals Pinot Noir).
 • Rosé Champagne: Verkregen door het toevoegen van een beetje rode wijn of door de schil van de zwarte druiven kort te laten meegisten.
Wat is het verschil tussen brut en cava?
 • Brut refereert aan de droogheid van champagne en geeft aan dat de drank weinig tot geen toegevoegde suiker bevat.
 • Cava is een Spaanse mousserende wijn, vergelijkbaar met champagne, maar gemaakt in Spanje met andere druivensoorten en productiemethoden.
Dit bericht is gepost in Wijnen. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *