Als je een liefhebber bent van een goed glas wijn, dan is de kans groot dat je wel eens hebt gehoord van de Bordeaux wijnstreek. Dit wereldberoemde wijngebied in Frankrijk is de thuisbasis van enkele van de meest gerenommeerde en geliefde wijnen ter wereld, zoals de Petrus wijn. Maar wat maakt deze streek zo speciaal? Waarom zijn de wijnen die hier geproduceerd worden zo geliefd en gewaardeerd? In deze blog duiken we dieper in de wereld van de Bordeaux wijnstreek en ontdekken we wat deze regio zo uniek maakt. Lees je mee?

Het ontstaan van de wijnstreek

De geschiedenis van de Bordeaux wijnstreek is een verhaal van passie en geduld. Het begon allemaal in de Romeinse tijd. De Romeinen introduceerden de wijnbouw in de Bordeauxstreek. Ze zagen het potentieel van het land en het klimaat voor de wijnproductie.

Door de eeuwen heen ontwikkelde de wijnbouw zich. Het werd een belangrijk onderdeel van de economie en cultuur van de streek. In de middeleeuwen nam de populariteit van Bordeaux wijn toe. Vooral in Engeland, dankzij het huwelijk van Eleanor van Aquitanië met koning Hendrik II.

In de 18e eeuw werd de Bordeaux wijnhandel gedomineerd door de ‘negociants’. Dit waren wijnhandelaren die de wijnen kochten, rijpten en bottelden. Zij speelden een grote rol in het creëren van de wereldwijde reputatie van Bordeaux wijn.

In de 19e eeuw kwam de Phylloxera plaag. Dit was een ramp voor de wijnstreek. Maar de streek herstelde en kwam sterker terug. Dit leidde tot de productie van wijnen van wereldklasse, zoals de beroemde Petrus wijn.

Deze historische reis heeft de Bordeaux wijnstreek gevormd. Het heeft het pad geëffend voor de productie van enkele van de beste wijnen ter wereld.

Het unieke klimaat

Het klimaat in Bordeaux speelt een grote rol bij het maken van de perfecte wijn. Je hebt een mix nodig van zon, regen en een beetje geluk om die heerlijke Bordeaux wijn te produceren. Het klimaat hier is gematigd maritiem. Dat betekent dat het relatief mild is, met warme zomers en koele winters.

Het is ook belangrijk om te weten dat het klimaat per jaar kan verschillen. Het kan het verschil maken tussen een goed en een minder goed wijnjaar. Soms kan het weer grillig zijn, met hagelstormen die de druiven kunnen beschadigen. Maar over het algemeen zijn de omstandigheden ideaal voor wijnproductie.

Het klimaat beïnvloedt ook de smaak van de wijn. De druiven rijpen langzaam en ontwikkelen complexe smaken. Dat is de reden waarom de wijnen uit deze streek zo’n diepe en rijke smaak hebben. Het is een delicate balans, maar als alles goed gaat, krijg je een wijn die echt iets bijzonders is.

En dat is het unieke van het klimaat in Bordeaux. Het is niet altijd makkelijk, maar het resultaat is het waard. Het is een van de redenen waarom Bordeaux wijn zo geliefd is over de hele wereld. En het is ook de reden waarom de wijnmakers hier zo gepassioneerd zijn over wat ze doen. Ze weten dat ze werken met iets bijzonders.

De druivenrassen van Bordeaux

In de wereld van wijn draait alles om druiven. Zij zijn de sterren van de show, de helden van het verhaal. En in Bordeaux hebben ze een indrukwekkende cast van druivenrassen. Ze hebben allemaal hun eigen unieke kenmerken en dragen bij aan de complexiteit en diversiteit van Bordeaux wijn. Maar voordat we in de specifieke rassen duiken, is het handig om te weten dat Bordeaux wijn vaak een blend is. Dit betekent dat het gemaakt is van verschillende druivenrassen, die samen een harmonieuze en gebalanceerde wijn creëren. Laten we eens kijken naar de belangrijkste druivenrassen in Bordeaux.

Rode druivenrassen

1. We trappen af met de Merlot. Deze druif is de absolute koning in Bordeaux, met name aan de rechteroever. Het is de meest geplante druif in de regio. De Merlot produceert wijnen die rond en fruitig zijn, met zachte tannines. Deze Bordeaux wijnen zijn vaak al jong te drinken, maar kunnen ook goed ouderen.

2. Dan hebben we de Cabernet Sauvignon, de ster van de linkeroever. Deze druif heeft een dikke schil en levert wijnen op met veel tannines en een hoge zuurgraad. De wijnen hebben vaak aroma’s van zwarte bessen, cederhout en soms groene paprika. Ze kunnen lang ouderen en ontwikkelen in de loop van de tijd complexe smaken.

3. De Cabernet Franc is de derde belangrijkste rode druif in Bordeaux. Deze druif rijpt eerder dan de Cabernet Sauvignon en wordt vaak gebruikt in blends om aroma’s van rood fruit en kruiden toe te voegen.

4. Tot slot hebben we de Petit Verdot en Malbec. Deze druiven worden ook in kleinere hoeveelheden aangeplant. Ze worden vaak gebruikt in blends om de wijn extra structuur en kleur te geven. Dus als je een Bordeaux wijn tegenkomt met een diepe kleur, dan is de kans groot dat er Petit Verdot of Malbec in de mix zit.

Witte druivenrassen

Bordeaux is niet alleen een toplocatie voor rode wijn, maar ook voor witte wijn. Hoewel de witte variant minder bekend is, heeft de regio ook witte druivenrassen die je niet mag missen.

  1. De Sauvignon Blanc is de ster onder de witte druiven in Bordeaux. Deze druif zorgt voor een frisse en fruitige bordeaux wijn, waarbij je bij elke slok denkt aan groene appels, kruisbessen en soms zelfs aan vers gemaaid gras.
  2. De Sémillon is een andere witte druif die je moet kennen. Deze druif is wat zoeter en geeft de wijn smaken van honing en rijp fruit. Vaak zie je dat de Sémillon en Sauvignon Blanc samenkomen in een blend, waarbij de Sémillon de wijn net wat ronder en voller maakt.
  3. Vergeet ook de Muscadelle niet. Deze druif komt minder vaak voor, maar geeft de wijn een unieke bloemige en muskusachtige geur.

Het productieproces van Bordeaux wijn

Bordeaux wijn is niet zomaar een drankje. Het is het resultaat van een zorgvuldig proces dat begint in de wijngaard en eindigt in jouw glas. Maar hoe wordt Bordeaux wijn eigenlijk gemaakt? En wat is het geheim achter de kenmerkende smaak? In de volgende paragrafen gaan we stap voor stap door het productieproces. Van het kiezen van de juiste druiven tot het rijpen van de wijn. Het is een fascinerende reis die je helpt om nog meer waardering te krijgen wanneer je voor een flesje wijn kiest.

Van wijngaard tot wijnfles

Het maken van een fles Bordeaux wijn is een hele klus. Alles begint in de wijngaard. De druiven worden zorgvuldig geselecteerd en met de hand geplukt. Dit gebeurt meestal in september of oktober, afhankelijk van het weer. De druiven moeten perfect rijp zijn. Niet te groen, niet te rijp, maar precies goed.

Eenmaal geplukt, worden de druiven naar de wijnmakerij gebracht. Daar worden ze geperst en begint het fermentatieproces. Dit is waar de suikers in de druiven worden omgezet in alcohol. De druiven worden vervolgens in vaten geplaatst. Dit is een cruciale stap in het proces. Het type vat, de grootte en het materiaal kunnen allemaal invloed hebben op de smaak van de wijn.

Zoals al eerder benoemd is Bordeaux wijn meestal een blend. Dat betekent dat verschillende druivenrassen worden gemengd om de perfecte wijn te creëren. De kunst van het blenden is een vaardigheid die de wijnmaker moet beheersen. Het is een delicate balans die moet worden bereikt. Te veel van het ene druivenras kan de smaak van de wijn verpesten.

Zodra de wijnmaker tevreden is met de blend, wordt de wijn gebotteld. Het bottelen van de wijn is de laatste stap in het proces. Maar het werk is nog niet klaar. De wijn moet nu rijpen. Het kan jaren duren voordat een Bordeaux wijn klaar is om gedronken te worden. Maar als je eenmaal dat eerste slokje neemt, weet je dat het het wachten waard was. De smaak van een goede Bordeaux wijn is uniek als je het mij vraagt.

Het rijpingsproces

Het rijpen van een Bordeaux wijn is een kritisch onderdeel van het productieproces. Na het bottelen begint de wijn aan een langdurige reis van rijping. Dit kan enkele jaren duren en het is tijdens deze periode dat de wijn zijn unieke smaak en complexiteit ontwikkelt.

De wijn wordt opgeslagen in speciale kelders met de juiste temperatuur en vochtigheidsgraad. Dit zorgt ervoor dat de wijn langzaam en gelijkmatig rijpt. De rijping van de wijn kan de smaak, het aroma en de textuur van de wijn drastisch veranderen. Tijdens het rijpen kunnen de tannines in de wijn verzachten, waardoor de wijn soepeler en aangenamer wordt om te drinken.

Sommige Bordeaux wijnen kunnen tientallen jaren rijpen, terwijl anderen het beste gedronken kunnen worden binnen een paar jaar na de oogst. Het is een delicate balans en het is aan de wijnmaker om te bepalen wanneer een wijn op zijn best is.

De verschillende wijngebieden in de Bordeaux

De Bordeaux wijnstreek is opgedeeld in diverse subregio’s, elk met hun eigen unieke karakter en stijl. Deze regio’s, ook wel appellaties genoemd, hebben allemaal hun eigen regels en richtlijnen voor het maken van wijn. Denk hierbij aan specifieke druivenrassen die gebruikt mogen worden, hoe de wijnstokken gesnoeid moeten worden en hoe de wijn geproduceerd moet worden.

Deze regels zorgen ervoor dat elke appellation zijn eigen unieke stijl en smaak van Bordeaux wijn produceert. En dat is precies wat de Bordeaux wijnstreek zo divers en spannend maakt. Van de krachtige en gestructureerde wijnen van de linkeroever tot de rijke en fruitige wijnen van de rechteroever, er is een Bordeaux wijn voor elke smaak en gelegenheid.

De linker- en rechteroever

Wanneer we spreken over de Bordeaux, is het belangrijk om de indeling in de linker- en rechteroever te begrijpen. Deze termen verwijzen naar de ligging van de wijngebieden ten opzichte van de rivier de Gironde die door de streek stroomt.

De linkeroever, aan de westkant van de rivier, staat bekend om zijn grindbodems en de dominantie van de Cabernet Sauvignon druif. Hier vind je beroemde appellaties zoals Médoc en Graves. De wijnen van de linkeroever zijn vaak krachtig en gestructureerd, met een hoog potentieel om te rijpen.

De rechteroever, aan de oostkant van de rivier, heeft meer klei en zand in de bodem. Hier is de Merlot druif koning. Appellaties als Saint-Émilion en Pomerol produceren hier rijke, fruitige wijnen met een fluweelzachte structuur. En laten we vooral de wereldberoemde Petrus wijn, afkomstig van de rechteroever, niet vergeten.

De verschillen tussen de twee oevers zorgen voor een divers aanbod aan Bordeaux wijnen. Zo is er voor iedereen wel iets te vinden in deze wijnstreek.

De zoete wijngebieden van de Bordeaux

In Bordeaux vind je ook gebieden die bekend staan om hun zoete wijnen. Deze wijnen worden gemaakt van druiven die overrijp zijn, waardoor ze een hoge concentratie aan suiker hebben. De bekendste zoete wijngebieden in Bordeaux zijn Sauternes en Barsac.

In Sauternes maken ze gebruik van een uniek proces genaamd ‘edele rotting’. Dit is een proces waarbij de druiven worden aangetast door een bepaalde schimmel, de Botrytis cinerea. Klinkt misschien een beetje gek, maar deze schimmel zorgt ervoor dat de druiven indrogen en hun suikers concentreren. Hierdoor ontstaat er een zoete, complexe en intens geconcentreerde wijn.

Barsac, een subregio van Sauternes, staat ook bekend om zijn zoete wijnen. De wijnen uit Barsac zijn vaak iets lichter en eleganter dan die uit Sauternes, maar hebben nog steeds die heerlijke zoete smaak.

Dus als je een zoetekauw bent, zorg dan dat je ook de zoete wijnen uit Bordeaux een kans geeft.

Petrus wijn: het kroonjuweel van de Bordeaux

Petrus wijn is een van de meest prestigieuze en duurste wijnen ter wereld. Deze wijn komt van het kleine wijngoed Petrus, gelegen in de Pomerol regio aan de rechteroever van de Bordeaux. Het bijzondere aan Petrus is dat het wijngoed maar ongeveer 11 hectare groot is. Dat is klein in vergelijking met andere bekende wijngoederen in de Bordeaux.

Het geheim van de Petrus wijn ligt in de bodem van de wijngaard. Deze is rijk aan blauwe klei, wat uniek is in de Bordeaux. Deze klei houdt water vast en helpt de wijnstokken om droge periodes te overleven. De Merlot druif, die goed gedijt op deze kleigrond, maakt het grootste deel uit van de Petrus wijn.

De productie van Petrus wijn is beperkt, met slechts ongeveer 30.000 flessen per jaar. Dit maakt de wijn zeer gewild en draagt bij aan de hoge prijs. Een fles Petrus kan variëren van een paar honderd euro voor een jonge wijn tot duizenden euro’s voor een ouder exemplaar.

Ondanks de hoge prijs wordt Petrus wijn zeer gewaardeerd door wijnliefhebbers. De wijn staat bekend om zijn rijke, volle smaak en het vermogen om tientallen jaren te rijpen. Het is een wijn die vaak bewaard wordt voor speciale gelegenheden.

De Bordeaux bezoeken: tips en aanbevelingen

Als je van plan bent om de Bordeaux te bezoeken, heb ik een paar tips voor je:

  • Start je avontuur in de stad Bordeaux, het bruisende hart van de wijnstreek. Hier vind je talloze wijnbars waar je lokale bordeaux wijnen kunt proeven en wijnwinkels waar je een flesje bordeaux wijn kunt scoren voor thuis.
  • Natuurlijk ben je hier voor de wijngaarden, toch? Er zijn verschillende wijnroutes die je kunt volgen. Deze leiden je langs de mooiste wijngaarden en kastelen van de streek. Boek een wijntour en proeverij om alles te leren over de wijnproductie en proef de wijnen waar het allemaal om draait.
  • Breng ook een bezoekje aan Saint-Émilion. Dit pittoreske dorpje is echt een must-see met zijn prachtige architectuur en natuurlijk de wijnen. Het is ook een van de weinige plekken waar je wijnen kunt proeven uit de beroemde petrus wijngaard.
  • Als laatste tip: plan je bezoeken vooraf. Veel wijngaarden en kastelen willen dat je van tevoren een afspraak maakt. Dit kun je meestal makkelijk online regelen. Zo voorkom je dat je voor een gesloten deur staat.

Veel plezier in de Bordeaux! Het is een prachtige streek met veel te ontdekken en natuurlijk te proeven!

Samenvatting

De Bordeaux wijnstreek, gelegen in Zuidwest-Frankrijk, is een van ’s werelds meest gerenommeerde wijnproducerende gebieden. Bekend om zijn rijke rode wijnen, produceert Bordeaux ook witte en zoete wijnen. De regio is opgedeeld in verschillende subregio’s, elk met unieke kenmerken en druivensoorten. Cabernet Sauvignon en Merlot zijn de meest voorkomende rode druivensoorten, terwijl Sauvignon Blanc en Sémillon populair zijn voor witte wijnen.

Petrus, uit de Pomerol subregio, is een icoon van Bordeaux. Deze wijn, grotendeels gemaakt van Merlot, staat bekend om zijn diepte, complexiteit en uitzonderlijk hoge kwaliteit. Petrus geniet een bijna mythische status en is een van de meest begeerde en dure wijnen ter wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *