De uiteenlopende wijn rioja is echt een van mijn favorieten. Ik vind het altijd lekker en ben zelden teleurgesteld, ondanks dat het een zeer uiteenlopende wijn is. Voor mij genoeg reden om eens wat uitgebreider onderzoek te doen naar deze wijnstreek gelegen in Spanje. Zo vertel ik jullie graag wat meer over dit gebied en zijn geschiedenis, maar zeker ook het klimaat wat een belangrijk onderdeel is van deze lekkere wijn. Toen ik zelf deze wijn ontdekte, kon ik niet precies uitleggen waarom ik deze wijn zo lekker vond. Na deze verdieping lukt het mij hopelijk om dit wel te kunnen. Onder aan dit blog zal ik ook een linkje plaatsen naar mijn favorieten rioja wijnen. Hopelijk inspireert het jullie ook om meer van deze wijn te gaan ontdekken.

De geografie

La rioja is een regio die je niet zomaar kunt beschrijven. Het is een landschap dat als een lappendeken over het noorden van Spanje ligt, bezaaid met wijngaarden zover het oog reikt. De regio strekt zich uit van de glooiende hellingen van de Sierra de Cantabria in het noorden tot de uitgestrekte vlaktes van de Ebro rivier in het zuiden. Het is een plek waar de natuur en de mensheid in harmonie samenwerken om de perfecte druiven voor de wijnproductie te creëren.

Het gebied is verdeeld in drie hoofdgebieden, elk met hun eigen unieke kenmerken. Deze zijn Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Oriental. Elk van deze gebieden draagt bij aan de diversiteit van de wijn die in deze regio wordt geproduceerd. Het is een fascinerende mix van bergen, valleien, rivieren en vlaktes, allemaal samengevoegd om het perfecte decor te vormen voor de productie van enkele van de beste wijnen van Spanje.

Maar het is niet alleen het landschap dat deze regio zo speciaal maakt. De bodem speelt ook een cruciale rol in de kwaliteit van de wijn. Met een mix van klei, kalksteen, zandsteen en alluviale bodems, biedt la rioja een complexe reeks van terroirs die bijdragen aan de diversiteit en kwaliteit van de wijnen.

Het klimaat

Het klimaat van la rioja is zo uniek als het landschap. Met de Sierra de Cantabria die fungeert als een natuurlijke barrière, blijft het gebied beschermd tegen de koude noordenwind. Hierdoor kent het gebied warme zomers en milde winters. Het is een mediterraan klimaat met een Atlantische invloed. En dat is perfect voor de druiventeelt.

De regio ontvangt gemiddeld ongeveer 600 millimeter regen per jaar. De meeste neerslag valt in de lente en de herfst. Deze regen is van essentieel belang om de wijngaarden gezond te houden. Zonder deze neerslag zouden de wijnstokken het moeilijk hebben om te overleven in de hete zomermaanden.

De zon schijnt volop in la rioja. Gemiddeld kan deze regio rekenen op zo’n 2.000 zonuren per jaar. Deze zonneschijn is belangrijk voor de rijping van de druiven. Het zorgt voor de ontwikkeling van suikers in de druiven, wat uiteindelijk de alcohol in de wijn wordt.

Het klimaat in la rioja is een van de redenen waarom de wijnen uit dit gebied zo divers en uniek zijn. Elk jaar brengt nieuwe uitdagingen met zich mee voor de wijnboeren, maar ook nieuwe kansen.

Geschiedenis van de wijnbouw

Voordat we inzoomen op de specifieke druivensoorten en wijnhuizen van la rioja, is het interessant om even stil te staan bij de geschiedenis van de wijnbouw in dit gebied. Je zult merken dat deze historie niet alleen fascinerend is, maar ook inzicht geeft in de kwaliteit en diversiteit van de wijn die hier geproduceerd wordt. Het begon allemaal duizenden jaren geleden, met de komst van de Romeinen. Maar laten we bij het begin beginnen.

Invloed van de Romeinen op de wijnbouw

De Romeinen hebben een grote invloed gehad op de wijnbouw in la rioja. Zij waren het die de kunst van het wijnmaken introduceerden in dit gebied. Dit was rond de tweede eeuw voor Christus, een tijd waarin de Romeinse invloed zich over heel Spanje uitstrekte.

De Romeinen hadden een grote waardering voor wijn. Ze dronken het bij hun maaltijden, gebruikten het in hun religieuze rituelen en gaven het als geschenk. Om aan de grote vraag te voldoen, moesten ze manieren vinden om wijn op grote schaal te produceren. Daarom introduceerden ze geavanceerde wijnmaaktechnieken in de regio’s waar ze heersten, waaronder la rioja.

Ze plantten wijngaarden, bouwden wijnkelders en ontwikkelden irrigatiesystemen om de druiven te voorzien van voldoende water. Ze introduceerden ook nieuwe druivensoorten en verbeterden de bestaande. Dankzij hun inspanningen floreerde de wijnbouw in la rioja.

De Romeinse invloed is nog steeds zichtbaar in la rioja. Veel van de technieken die ze introduceerden, worden nog steeds gebruikt. En de druivensoorten die ze plantten, vormen nog steeds de basis van de wijnen uit deze regio.

Modernisering van de wijnbouw in de 19e eeuw

In de 19e eeuw werd de wijnbouw in la rioja flink gemoderniseerd. Dankzij de industriële revolutie werd het mogelijk om nieuwe technieken en machines te gebruiken. Dit leidde tot een toename in de productie van wijn.

De modernisering bracht ook nieuwe uitdagingen met zich mee. In 1852 werd de phylloxera vastatrix, een druivenluis, voor het eerst ontdekt in Frankrijk. Deze luis vernietigde veel wijngaarden in Europa. Ook la rioja werd getroffen.

Gelukkig vonden de wijnboeren in la rioja een oplossing. Ze importeerden resistente wijnstokken uit Amerika. Deze wijnstokken waren bestand tegen de luis. Zo konden ze hun wijngaarden herplanten en de wijnproductie voortzetten.

Deze periode van modernisering heeft een grote impact gehad op de wijnbouw in la rioja. De wijn is hierdoor alleen maar unieker en beter geworden.

Rode druivensoorten

In la rioja zijn er verschillende rode druivensoorten die gebruikt worden voor de wijnproductie.

1. De tempranillo is de bekendste en meest gebruikte druif in la rioja. Hij is de ster achter de typische rode rioja wijnen, geprezen om zijn complexe aroma’s van rood fruit, leer en kruiden.
2. Naast de tempranillo zijn er andere rode druivensoorten die een rol spelen in de wijnproductie van la rioja. De garnacha is er een van.
3. De garnacha druif is vooral bekend om zijn bijdrage aan de blend van de rioja wijnen. Hij zorgt voor meer body en alcohol in de wijn.
4. Er zijn ook nog de graciano en mazuelo druivensoorten. Hoewel ze in kleinere hoeveelheden worden geteeld, zijn ze belangrijk om de wijn meer structuur en diepte te geven.

Witte druivensoorten

In eerste instantie dacht ik zelf altijd dat de rioja wijn alleen rode wijn was, maar niets is minder waar. Er zijn veel verschillende soorten witte rioja wijnen, die zeker ook de moeite waard zijn om te proberen. De volgende druifsoorten zorgen voor de witte variant:

  1. De viura: dit is de meest voorkomende witte druif. Hij heeft een frisse en fruitige smaak. Deze druif wordt gebruikt voor de productie van jonge witte wijnen.
  2. De malvasia: deze druifsoort wordt in een kleinere hoeveelheid geteeld. Hij wordt gebruikt om meer complexiteit aan de wijn toe te voegen.
  3. De garnacha blanca: deze heeft dezelfde functie als bovenstaande druif.

Wat interessant is, is dat de witte wijnen uit la rioja in de afgelopen jaren een enorme kwaliteitssprong hebben gemaakt. De focus ligt nu op het maken van frisse, elegante wijnen.

Beroemde wijnhuizen

In het hart van la rioja liggen enkele beroemde wijnhuizen die de regio op de kaart hebben gezet. Deze wijnhuizen hebben een rijke geschiedenis en hebben bijgedragen aan de wereldwijde bekendheid van de rioja wijn. Elk wijnhuis heeft zijn eigen unieke kenmerken en stijlen van wijn maken. Dit levert een divers aanbod van wijnen op, elk met hun eigen smaak en karakter. Laten we eens kijken naar een paar van deze beroemde wijnhuizen en ontdekken wat ze zo speciaal maakt.

Marqués de Riscal

Marqués de Riscal is een van de oudste en meest prestigieuze wijnhuizen in la rioja. Het wijnhuis is opgericht in 1858 en staat bekend om zijn innovatieve benadering van wijn maken. Marqués de Riscal was bijvoorbeeld een van de eerste wijnhuizen in Spanje die Franse wijnmaaktechnieken introduceerde. Hierdoor hebben hun wijnen een unieke stijl die ze onderscheidt van andere rioja wijnen.

De wijnen van Marqués de Riscal hebben wereldwijde erkenning gekregen. Ze hebben talloze prijzen gewonnen op internationale wijnwedstrijden. Daarnaast worden ze ook hoog gewaardeerd door wijnrecensenten en experts. De bekendste wijn van het wijnhuis is de Marqués de Riscal Reserva. Deze wijn is een blend van tempranillo, graciano en mazuelo druiven. Het heeft een complex aroma van rood fruit, vanille en specerijen.

Marqués de Riscal is niet alleen bekend om zijn wijnen, maar ook om zijn indrukwekkende wijnmakerij. De wijnmakerij is ontworpen door de beroemde architect Frank Gehry en is een architectonisch hoogstandje. Het is een populaire toeristische attractie en een must-see voor wijnliefhebbers die la rioja bezoeken.

Als je van plan bent om la rioja te bezoeken, is een bezoek aan Marqués de Riscal een aanrader. Je kunt er niet alleen hun uitstekende wijnen proeven, maar ook meer leren over de geschiedenis en de wijnmaak technieken.

Bodegas Muga

Bodegas Muga is een ander beroemd wijnhuis in la rioja. Opgericht in 1932, is het een familiebedrijf dat zich al generaties lang inzet voor het maken van kwaliteitswijnen. Ze maken gebruik van traditionele wijnmaaktechnieken, maar zijn niet bang om moderne technologie te omarmen.

Het wijnhuis is bekend om zijn rode en witte rioja wijnen. De rode wijnen zijn voornamelijk gemaakt van de tempranillo druif. Ze staan bekend om hun volle smaak en complexe aroma’s. De witte wijnen zijn gemaakt van de viura druif. Ze zijn fris en fruitig, perfect voor een warme zomerdag.

Bodegas Muga is ook bekend om zijn milieuvriendelijke benadering van wijn maken. Ze maken gebruik van duurzame landbouwpraktijken en streven ernaar om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Het is een wijnhuis dat echt om zijn omgeving geeft.

Een bezoek aan Bodegas Muga is een unieke ervaring. Je kunt een rondleiding krijgen door de wijngaarden en de wijnmakerij. En natuurlijk kun je ook hun heerlijke wijnen proeven.

Zo zijn er natuurlijk nog meer wijnhuizen te vinden in de wijnstreek. Dat maakt het juist leuk om er heen te gaan en steeds meer wijnhuizen te ontdekken.

Wijnproeverijen in la rioja: wat je moet weten

Wijnproeverijen zijn een must als je in la rioja bent. Het is dé manier om de veelzijdigheid van de wijnen te ontdekken. Maar hoe pak je dat aan? Hier een paar tips.

Ten eerste, plan je bezoek van tevoren. Veel wijnhuizen bieden rondleidingen en proeverijen aan, maar je moet vaak wel reserveren. Check de websites van de wijnhuizen voor informatie en om te boeken.

Ten tweede, ga voor kwaliteit, niet voor kwantiteit. Kies een paar wijnhuizen die je echt interesseren. Je hebt dan de tijd om de wijnen echt te proeven en te genieten van de ervaring.

Verder is het slim om een chauffeur te regelen als je van plan bent om meerdere wijnhuizen op één dag te bezoeken. Veiligheid gaat voor alles. Er zijn in la rioja verschillende bedrijven die wijnrondleidingen aanbieden, inclusief vervoer.

En last but not least, vergeet niet te eten! De wijnen van la rioja zijn krachtig en kunnen flink inslaan, zeker als je op een lege maag proeft. De meeste wijnhuizen bieden ook tapas of maaltijden aan. Zo maak je van je wijnproeverij een gastronomische ervaring.

Conclusie

La Rioja is een super mooi gebied met een prachtig landschap en niet te vergeten lekkere wijnen. De geschiedenis van dit gebied is interessant en de moeite om je er verder in te verdiepen. Wanneer je een tripje boekt naar dit Spaanse gebied, kom je ogen tekort. Je kunt er niet alleen wijn drinken, maar je kunt er ook door typische Spaanse dorpjes wandelen en heerlijk eten. Ontdek niet alleen de rode wijnen, maar probeer zeker ook eens de witte wijnen uit. Wie weet vind je wel je nieuwe favoriet!

Veelgestelde vragen over la rioja

Is rioja rode wijn?

Rioja is zowel witte, rode als rosé wijn.

Waar ligt la rioja?

De regio La Rioja ligt in het noorden van Spanje. De hoofdstad is Logroño.

Welke druifsoort is rioja?

Rioja kent verschillende druifsoorten. De bekendste is de tempranillo druif. Verder hebben we nog de garnacha, graciano en mazuelo voor de rode wijn. De viura, malvasia en garnacha blanca worden gebruikt voor de witte wijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *