Als Limburgse zijnde is de wijnstreek de Moezel een leuk gebied om ‘even’ te verkennen. Het ligt niet te ver van huis en ik had het zelfs ook wel wat onderschat. Je kunt hier niet alleen lekkere wijnen vinden, maar kunt er ook heerlijk wandelen, fietsen en genieten van de natuur. In eerste instantie dacht ik dat een Riesling wijn alleen maar zoete rotzooi was, maar niets is minder waar! Ik ben er goed van terug gekomen en neem jullie graag mee naar deze interessante wijnstreek.

Geschiedenis van de wijnproductie in de Moezelstreek

De wijnproductie in de Moezelstreek kent een rijke historie. Die gaat zo’n 200 jaar terug. De Romeinen waren de eersten die de potentie van dit gebied voor wijnbouw ontdekten. Ze plantten de eerste druivenstokken op de steile hellingen langs de rivier.

In de middeleeuwen werd de wijnbouw verder ontwikkeld door de kloosters. Zij zagen het belang van wijn voor de mis en het dagelijks leven. Tijdens deze periode kreeg de Moezelstreek haar reputatie als vooraanstaande wijnregio.

In de 19e eeuw bereikte de wijnproductie een hoogtepunt. De Moezelwijnen waren toen zeer gewild. Ze werden zelfs geëxporteerd naar landen als Engeland en Rusland.

Tegenwoordig is de Moezel nog steeds een belangrijk wijngebied. De combinatie van het koele klimaat en de leisteenbodem zorgt voor unieke wijnen. De wijnstreek de Moezel staat vooral bekend om haar Riesling. Maar er worden ook andere druifsoorten verbouwd.

Verschillende druifsoorten in de Moezel: een introductie

De wijnstreek de Moezel heeft veel te bieden wat betreft druivensoorten. waar ik eerst dacht dat de Riesling de enige was, vind je er nog veel meer. Zo heb je bijvoorbeeld de Müller-Thurgau en de Elbling.

Maar hoe zit dat nou precies met die verschillende druifsoorten in de Moezel? Waarom is de ene druif beter geschikt voor de Moezel dan de andere? En welke wijn hoort bij welke druif? De verschillende soorten druiven zorgen ook voor een breed scala aan wijnen. Zo kun je er altijd wel eentje vinden die bij je in de smaak valt, of dat hoop ik dan tenminste!

De Riesling

Als we het hebben over de Moezel, kunnen we de Riesling niet overslaan. Deze druifsoort is namelijk de koningin van de Moezel. Zo’n 60% van alle wijnranken in de streek zijn Riesling.

De Riesling is een witte druivensoort die perfect gedijt op de steile hellingen langs de rivier. De druif houdt namelijk van een koel klimaat en de leisteenbodem in de Moezel is daarvoor ideaal. De leisteen houdt de warmte van de zon vast en geeft die ’s nachts weer af aan de druiven. Dit zorgt voor een langzame, evenwichtige rijping van de druiven, waardoor ze complexe aroma’s ontwikkelen.

De wijn die van de Riesling gemaakt wordt, is zeer gevarieerd. Van droog tot zoet, alles is mogelijk. De droge varianten zijn vaak fris en fruitig, met tonen van appel, peer en citrus. De zoetere wijnen hebben vaak een honingachtige smaak en aroma’s van tropisch fruit.

Wat ook leuk is om te weten, is dat Riesling wijnen goed kunnen ouderen. Naarmate de wijn ouder wordt, ontwikkelt hij complexere aroma’s en smaken. Dus als je een fles Riesling uit de Moezel koopt, kun je ervoor kiezen om hem meteen te drinken, maar je kunt hem ook nog een paar jaar bewaren.

Müller-Thurgau

Een andere druif die je veel tegenkomt in de Moezelstreek is de Müller-Thurgau. Deze druif is vernoemd naar de Zwitserse professor Hermann Müller uit Thurgau. Hij kruiste in de 19e eeuw de Riesling met de Silvaner om een druif te krijgen die makkelijker te verbouwen was dan de Riesling.

De Müller-Thurgau neemt ongeveer 16% van de totale wijngaardoppervlakte van de Moezel in beslag. De wijn die van deze druif wordt gemaakt, is minder complex dan de Riesling. Maar dat maakt hem zeker niet minder lekker!

De Müller-Thurgau produceert over het algemeen lichte, frisse wijnen met aroma’s van appel, peer en soms een vleugje noten. Ze zijn meestal halfdroog en hebben een lager alcoholpercentage dan de Riesling.

Deze wijn is perfect voor een zonnige middag op het terras. En het leuke is, je hoeft niet lang te wachten om van deze wijn te genieten. De Müller-Thurgau is namelijk op zijn best als hij jong is. Dus als je een flesje meeneemt van je bezoek aan de Moezel, zorg dan dat je hem binnen een paar jaar opdrinkt.

Andere druifsoorten van de Moezel: van Elbling tot Spätburgunder

Naast de Riesling en de Müller-Thurgau vind je in de Moezel ook nog andere druivensoorten. Neem bijvoorbeeld de Elbling. Dit is een van de oudste witte druivensoorten van Europa. Hij staat bekend om zijn hoge zuurgraad en lichte, frisse smaak. De Elbling is vooral te vinden in de bovenloop van de Moezel, rondom Trier.

Een andere interessante druif in de Moezel is de Kerner. Deze druif is een kruising tussen de Riesling en de rode Trollinger. De Kerner is minder zuur dan de Riesling en heeft vaak aroma’s van perzik en abrikoos. Hij wordt vooral gebruikt voor het maken van zoete wijnen.

Maar het is niet alleen maar wit wat de klok slaat in de Moezel. Je vindt er ook rode druivensoorten, zoals de Spätburgunder, beter bekend als de Pinot Noir. Deze druif is een echte uitdaging om te verbouwen, maar levert wel lekkere wijnen op. De Spätburgunder wijnen uit de Moezel zijn vaak licht en fruitig, met tonen van kersen en frambozen.

De wijnproductie in de wijnstreek de Moezel

In de Moezelstreek wordt de wijnproductie grotendeels nog op de ouderwetse manier gedaan.

 • De druiven in de Moezel worden met de hand geplukt, meestal door de wijnboeren en hun families zelf. Dit is een arbeidsintensief proces, maar zo zorgen ze ervoor dat alleen de beste druiven worden gebruikt voor de wijn.
 • Na de oogst worden de druiven geperst. Hierbij wordt het sap van de druiven gescheiden van de schillen en de pitjes. Dit sap, ook wel most genoemd, wordt daarna gefermenteerd.
 • Tijdens de fermentatie wordt de suiker in de most omgezet in alcohol. Dit is het moment waarop de wijn zijn smaak en aroma krijgt.
 • Het fermentatieproces kan variëren van enkele dagen tot enkele weken, afhankelijk van het type wijn dat wordt gemaakt. Bij droge wijnen wordt bijna alle suiker omgezet in alcohol. Bij zoete wijnen wordt het fermentatieproces eerder gestopt, waardoor er nog restsuiker in de wijn achterblijft.
 • Na de fermentatie wordt de wijn geklaard. Hierbij worden eventuele restjes van de druiven en gistcellen verwijderd. De wijn wordt daarna gebotteld en is klaar om gedronken te worden.
 • Veel Moezelwijnen zijn bedoeld om jong te drinken, hoewel sommige wijnen baat hebben bij een langere rijping.
 • Bij de productie van wijn in de Moezel wordt veel waarde gehecht aan duurzaamheid. Veel wijnboeren werken biologisch of biodynamisch en maken zo min mogelijk gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar zorgt ook voor een zuivere, pure smaak van de wijn.

Wijnproeven in de Moezel: wat je kunt verwachten

Als je eenmaal een beeld hebt van de verschillende druifsoorten in de Moezel en hoe de wijnproductie in zijn werk gaat, is het tijd om de wijnen zelf te proeven. Wijnproeven in de Moezel is een ervaring op zich. Je proeft niet alleen de wijn, maar leert ook meer over de achtergrond en het productieproces.

Maar hoe gaat zo’n wijnproeverij in zijn werk? En wat kun je verwachten als je een wijnhuis in de Moezel bezoekt? Hieronder geven we je een idee van wat je te wachten staat als je de wijnen van de Moezel gaat proeven. Van de basisprincipes van het wijnproeven tot de sfeer in de wijnhuizen.

Tips voor een wijnproeverij in de Moezel

Bij het plannen van een wijnproeverij in de Moezel zijn er een paar dingen die handig zijn om te weten.

1. Begin niet met een lege maag aan je proeverij. Eet iets voordat je begint met proeven. Dit beperkt niet alleen de effecten van de alcohol, maar kan ook de smaak van de wijn beïnvloeden.
2. Weet dat je niet elke wijn die je proeft hoeft door te slikken. Het is prima om de wijn uit te spugen na het proeven. De meeste wijnhuizen bieden speciale spuugbakjes aan voor dit doel. Bij een wijnproeverij draait het meer om het proeven en ontdekken van verschillende smaken dan om het drinken van de wijn zelf.
3. Vergeet niet om water te drinken tussen de proeverijen door. Dit reinigt je smaakpapillen, zodat je de subtiele verschillen tussen de wijnen beter kunt proeven. Het helpt ook om uitdroging te voorkomen, wat kan gebeuren als je veel alcohol drinkt.
4. Maak je geen zorgen als je geen wijnexpert bent. Het personeel bij de wijnhuizen is er om je te helpen en je vragen te beantwoorden. Ze kunnen je ook helpen bij het kiezen van wijnen om te proeven op basis van je persoonlijke smaakvoorkeuren. Het belangrijkste is dat je geniet van de ervaring en misschien een paar nieuwe favoriete wijnen ontdekt!

De beste wijnhuizen in de Moezel om te bezoeken

Er zijn tal van wijnhuizen in de Moezel die een bezoekje waard zijn. Hier zijn er een paar die je niet mag missen.

 • Wijnhuis Dr. Loosen is een grote naam in de wijnstreek de Moezel, met een geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw. Ze staan vooral bekend om hun Riesling wijnen en bieden de kans om hun bekroonde wijnen te proeven.
 • Weingut Markus Molitor is ook een bezoekje waard. Dit wijnhuis is al meer dan acht generaties in de familie en is een van de oudste in de regio. Ze verbouwen verschillende druifsoorten aan de Moezel, waaronder de Riesling, Pinot Blanc en Pinot Noir.
 • Weingut Fritz Haag is ook een aanrader. Dit wijnhuis is bekend om zijn hoogwaardige Riesling wijnen. Je kunt hier een rondleiding krijgen door de wijngaard en natuurlijk de wijnen proeven.
 • Als je van biologische wijn in de Moezel houdt, moet je zeker Weingut Clemens Busch bezoeken. Dit wijnhuis is gecertificeerd biologisch en maakt uitsluitend gebruik van natuurlijke processen bij het verbouwen van de druiven en het maken van de wijn.

Houd er rekening mee dat het altijd verstandig is om te reserveren, vooral tijdens het hoogseizoen. Veel van deze wijnhuizen bieden ook rondleidingen aan, waarbij je meer leert over de wijnproductie en de geschiedenis van het wijnhuis.

Conclusie

Wanneer je dus op zoek bent naar een leuk tripje, wat niet te ver weg is; de Moezel. Het is echt niet alleen maar voor oudere mensen, zoals vele onder ons denken. De natuur is er prachtig en je kunt er eindeloos wandelen. Los van de bekende wijnhuizen, zoals Markus Molitor, zijn er ook nog veel onbekende huizen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Leer dat er meer druivensoorten zijn buiten de Riesling en ontdek meer over de Elbing en de Spätburgunder. Ik vond het zelf echt de moeite waard om meer over biologische en biodynamische wijnbouw te leren en zou deze streek dan ook zeker aanraden om naar toe te gaan.

Mocht je geen tijd hebben of andere prioriteiten hebben, maar ben je wel nieuwsgierig geworden naar lekkere wijnen uit de Moezel? Dan kun je hier mijn lijst over de geteste Moezelwijnen terug vinden.

Veel gestelde vragen over de Moezel

Wat is de beste Moezelwijn?

Zoals ik hierboven al aangaf, zijn er enorm veel wijnen te ontdekken die uit de Moezel komen. Het blijft altijd een kwestie van smaak. Echter is de Riesling Clemens Busch al meerdere keren gekozen tot de beste wijn van de Moezel volgens PERSWIJN.

Smaakt Riesling zoet?

Alhoewel dit vaak de eerste gedachte is bij het horen van een Riesling, zijn er genoeg andere smaken. Zo kan een Riesling ook droog en fris smaken. Vaak bij de jongere Riesling wijnen proef je frisheid van appel en andere zuren.

Uit welke streek komt Riesling?

Waar we misschien in eerste instantie gelijk aan Duitsland denken, wordt de Riesling druif ook steeds vaker terug gevonden in de Franse Elzas, Nieuw-Zeeland en in Australië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *